Zašto je tehnologija oblaka neodvojiva od našeg svakodnevnog života

0

Prognoze i tehnološka predviđanja su sveprisutna. Ali kada je u pitanju tehnologija oblaka, mi imamo nešto drugačiji pogled. Budući da je informatički oblak postao sastavni deo naše svakodnevice, nema smisla da govorimo o njegovoj budućnosti kao samostalnoj tehnologiji. To je zato što nijedna druga tehnologija nije tako brzo usvojena i u poslovnoj i u potrošačkoj sferi.

Transformacija društva

Kakva je budućnost našeg društva? Kako izgleda i kakve veze ima oblak (cloud) sa njom? Oblak će biti ogromna pokretačka snaga u futurizaciji gradova, radnih mesta, institucija i ljudi, jer će pružiti digitalnu infrastrukturu pametnih gradova sutrašnjice (u kojima će do 2050. godine živeti oko 68% svetske populacije).

Naši gradovi postaju pametniji, ali svaki novi povezani uređaj stvara podatke koje treba pohraniti i analizirati. Povezanu tehnologiju moći ćemo da podržimo samo na ovaj način, uz kombinaciju moderne tehnologije i informatičkog oblaka. Uz ovu digitalnu infrastrukturu, pametni liftovi i parkirališta, automobili bez vozača i taksi dronovi, vozovi i metroi, farme i elektrane, postaće deo svakodnevnog života.

Oblak će takođe podržavati savremene tehnologije poput veštačke inteligencije i pomoći im da se prilagode na nove platforme poput mobilne. Na primer, iako je veštačka inteligencija već pronašla svoj put do mobilnih telefona, ovi uređaji sadrže puno nestrukturiranih podataka kao što su e-pošta, tekstualne poruke i fotografije. Za analizu nestrukturiranih podataka potrebno je vreme i moć obrade koju većina pametnih telefona nema lokalno. Uz oblak, možemo očekivati da će naši telefoni postati još pametniji.

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply