Porast ransomver napada na korisnike u Srbiji obeležio 2020. godinu

1

Globalna COVID-19 pandemija obeležila je godinu koja je skoro za nama i uticala je na sve oblasti života. Rad na daljinu i nastavak poslovanja u kućnim uslovima“ postao je realnost postavši kako bezbednosni izazov organizacijama i zaposlenima, tako i nova prilika za sajber kriminalce.

Eksperti kompanije Kaspersky analizirali su kako je novonastala situacija uticala na sajberbezbednost u Srbiji kada je reč o ključnim tipovima sajberbezbednosnih  pretnji.

Masovni prelazak na rad od kuće doveo je do mnogobrojnih promena u uobičajenom pristupu poslu, a posebno sajberbezbednosti. S jedne strane, zaposleni su morali da traže novu ravnotežu između poslovnog i privatnog, posebno porodičnog, života, dok su se kompanije suočile sa izazovom kako da osiguraju bezbedno i neometano odvijanje radnih procesa u novonastalim okolnostima. Globalno istraživanje kompanije Kaspersky iz aprila 2020. godine ukazalo je na zabrinjavajuću činjenicu da je tek nešto više od polovine zaposlenih za rad od kuće opremljeno korporacijskim uređajima (55%),  a nešto manje (53%) VPN zaštitom veze kako bi se bezbedno povezivali na korporativnu mrežu.

Isto istraživanje pokazalo je i da se više od četvrtine (27%) zaposlenih koji rade od kuće već susrelo sa e-mail porukama na temu COVID-19 infekcije koji su sadržali maliciozne fajlove.

„Nedugo po izbijanju pandemije, sajber kriminalci su otpočeli da koriste novonastalu situaciju kako bi osigurali veću uspešnost svojih napada.  Kroz tehnike socijalnog inženjeringa COVID-19 tematika je poslužila prvenstveno pokretanju phishing kampanja i učestalijim napadima bankarskim trojancima usmerenim na krađu bankarskih podataka korisnika. Nedugo potom, sajber kriminalci su uvideli značaj organizacija iz zdravstvenog sektora koje su postale nosioci borbe protiv pandemije. Niz DDoS i ransomver napada na bolnice, Svetsku zdravstenu organizaciju ili kompanije koje su se bavile razvojem vakcine protiv COVID-19, bio je usmeren i na krađu podataka, ali i onemogućavanje njihovog normalnog funkcionisanja. Finalno, sajber kriminalci su svoje napore usmerili i na one koji rade od kuće, pa je broj napada na protokole za rad na daljinu globalno porastao za 242%, što je ogroman skok“ rekao je Miroslav Koren, generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu.

Prema nalazima kompanije Kaspersky, u Srbiji je tokom 2020, a u odnosu na prošlu godinu, došlo do primetnog pada u broju napada na PC računare (-30,64%), kao i do pada u ukupnom broju detekcija malvera za mobilne uređaje (-32,62%). Kada je reč o bankarskim trojancima njihova aktivnost je manja u odnosu na proteklu godinu, međutim zabeležen je značajan porast u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine, čak 67,10%. Jedna od najzanimljivijih činjenica je da je, u odnosu na prošlu godinu, broj jedinstvenih korisnika u Srbiji koji su bili pogođeni ransomverom ove godine porastao za čak 143,16%, sa najvećim zabeleženim porastom u prva tri meseca ove godine (257,65%).

„Sajber kriminalci sve se ređe odlučuju za tradicionalne vrste napada i kreiranje malicioznih softvera za mobilne uređaje, a sve češće traže isplativije načine da iskoriste svoje znanje i veštine. Iako razvijenije ekonomije nude lukrativnije ciljeve i njihove kompanije predstavljaju najveće i najzanimljivije mete, iste te kompanije su uložile ogromne resurse u svoju zaštitu.“ izjavio je Dragan Davidović, Channel Sales Manager kompanije Kaspersky.

„Jedan od najefektivnijih modela zarade sajber kriminalaca jeste upravo targetiranje kompanija sa nižim stepenom zaštite, prvenstveno putem softvera za iznudu ili ransomvera. Otud i ne čudi da je u prethodnom periodu rast ove vrste pretnji i u Srbiji u porastu od 70%, dok je broj korisnika koji su bili napadani porastao cak za 143%“ zaključio je Davidović.

Share.

1 Comment

  1. Pruzaoci usluga su morali da se potrude da ojacaju zastitu kod svih elektronskih usluga, ali isto kao u drustvu i celoj ovoj situaciji, koncetracija paznje nije ista kako vreme prolazi.

Leave A Reply