Uvodnik IO 201

0

Ovo izdanje „Internet ogledala“ je rađeno u kućnim uslovima ali,  kao što ćete videti, nimalo se ne razlikuje od onih koje smo radili u redakciji. Dobra stvar je što smo odavno digitalizovali sve naše resurse i, uz transformaciju koja je u potpunosti urađena pre deset godina, sasvim je svejedno odakle i kada radimo. Uštede su velike, a rezult je potpuno isti. Sadržaj i ovog broj časopisa sigurno će vam biti veoma zanimljiv.

Tim medicinskih istraživača i bioetičara Univerziteta Oksford poslednjeg dana marta objavio je u časopisu Science rezultate koji unapređuju naše razumevanje prenošenja virusa korona. Ovi dokazi omogućavaju da nekoliko međunarodnih partnera, uključujući Norveški institut za javno zdravlje (FHI) i NHSX, zajedničku jedinicu koja obuhvata timove iz NHS England i britanskog Departmana za zdravstvo i socijalnu zaštitu, proceni izvodljivost razvoja mobilnih aplikacija za trenutno praćenje kontakata u rekordnom vremenu. Ako se brzo i široko razviju, ove mobilne aplikacije bi mogle da pomognu da se značajno uspori brzina prenosa virusa i da podrže države da bezbedno izađu iz izolacije kako se restrikcije postepeno smanjuju.

Poslednjih godina svedoci smo brzog rasta celokupne fintech industrije, podstaknute sve većom upotrebom mobilnih aplikacija za digitalno plaćanje i sve većim interesovanjem za finansijska tehnološka rešenja. Snažni trend rasta globalnog finansijskog tržišta praćen je porastom broja  fintech startupa širom sveta. Prema podacima koje je prikupio Finanso.se, broj fintech startupa skoro se duplirao prošle godine, dostigavši više od 21.700 kompanija širom sveta.

Cisco i Google su 21. aprila 2020. objavili nameru da zajednički razviju prvu industrijsku application-centric multicloud strukturu za umrežavanje. Osvrćući se na ovaj značajan projekat dve kompanije u tekstu objavljenom na blogu Ciscoa, Sachin Gupta, viši potpredsednik odeljenja za upravljanje proizvodima za Ciscovu IBN grupu, ističe da će ovo automatizovano rešenje obezbediti da aplikacije i poslovne mreže budu u mogućnosti da dele agreement podešavanja servisnog nivoa, bezbednosna pravila i podatke o saobraznosti, kako bi se pružile očekivane performanse aplikacija i konzistentno korisničko iskustvo.

Časopis u celosti možete pročitati u digitalnom izdanjuhttps://www.yumpu.com/xx/document/read/63300891/io-201-pdf.

Share.

Leave A Reply