Apple i Google zajednički rade na tehnologiji za praćenje COVID-19 kontakata

0

Širom sveta vlade i nadležni za zdravstvo sarađuju da bi pronašli rešenja za pandemiju virusa COVID-19 kako bi zaštitili ljude i unapredili društvo. Programeri softvera daju svoj doprinos kreiranjem tehničkih alata koji pomažu u borbi protiv virusa i spašavanju ljudskih života. U tom duhu saradnje, Google i Apple su 10. aprila 2020. obznanili zajednički napor u cilju omogućavanja korišćenja bluetooth tehnologije radi pomoći vladama i zdravstvenim agencijama da smanje širenje virusa, uz privatnost korisnika i bezbednost u središtu dizajna.    

Pošto se COVID-19 može preneti iz neposredne blizine na pogođene pojedinve, zvaničnici u oblasti javnog zdravlja identifikovali su praćenje kontakata kao dragoceno sredstvo koje bi pomoglo sprečavanju širenja virusa. Brojni vodeći autoriteti javnog zdravstva, univerziteti i nevladine organizacije širom sveta obavljali su važan posao na razvoju opt-in tehnologije za praćenje kontakata. Da bi to unapredili Apple i Google će lansirati sveobuhvatno rešenje koje uključuje API-je (application programming interfaces) i tehnologiju na nivou operativnog sistema kako bi pomogli u omogućavanju praćenja kontakata. S obzirom na urgentnu potrebu, plan je da se ovo rešenje implementira u dva koraka uz istivremeno zadržavanje snažne zaštite privatnosti korisnika.

Prvo, već u maju obe kompanije će objaviti API-je koji omogućavaju interoperabilnost između Android i iOS uređaja koristeći aplikacije javnih zdravstvenih autoriteta. Ove zvanične aplikacije biće dostupne korisnicima za preuzimanje preko odgovarajućih prodavnica aplikacija…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.  

Share.

Leave A Reply

Verified by MonsterInsights