Zamke i ograničenja blockchaina

0

Priprema: Redakcija

Blockchain je jedna od vrućih tema danas. Reč je o tehnologiji od koje se mnogo očekuje. Pa ipak, i pored brojnih prednosti korišćenja blockchaina, još uvek nema mnogo onih kompanija koje su prešle na ovu vrstu baza podataka. Nastojeći da  utvrdi zašto je to tako, Bill McCabe, IBM IoT futurista, u tekstu objavljenom sredinom marta navodi nekoliko mogućih razloga.

Ideja blockchaina ili distribuirane baze podataka, kako je tehnički poznata, iznosi se tek poslednjih nekoliko godina. Iako je prvobitno razvijena da olakša kriptokurenciju bitkoina, tehnologija sada prati interes organizacija u tradicionalnim delatnostima.

Blokčejni mogu da obezbede brojne prednosti, uključujući postojanje sigurnosti  u pogledu dizajna i izuzetnu otpornost na modifikacije podataka koje oni sadrže. Registrovanja, ili blokiranja, mogu da budu identifikovana i procenjivana uz visok nivo integriteta, i to je jedan od najvećih razloga zašto ovaj pristup snimanju informacija privlači interesovanje finansijskih institucija, organizacija koje se bave značajnim beleženjem transakcija i čak medicinske industrije gde su precizni i poverljivi zapisi od ključnog značaja, konstatuje i McCabe…

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.