Uvodnik IO 180

0

U ime Redakcije: Zoran Kovačević

Blockchain je jedna od vrućih tema danas. Reč je o tehnologiji od koje se mnogo očekuje. Pa ipak, i pored brojnih prednosti korišćenja blockchaina, još uvek nema mnogo onih kompanija koje su prešle na ovu vrstu baza podataka. Nastojeći da utvrdi zašto je to tako, Bill McCabe, IBM IoT futurista, u tekstu objavljenom sredinom marta navodi nekoliko mogućih razloga. O manama, prednostima i svemu onom što donosi ova nova tehnologija pročitaje u ovom sjajnom tekstu.

Još malo o Blockchainu u najavi za ICT Spring Europe 2017, koja govori o tome da živimo u povezanom svetu gde digitalne tehnologije održavaju revoluciju finansijskog sektora. Blockchain i novi bankarski pioniri su više nego ikad goruća tema. Da li su kompanije spremne da implementiraju ovaj novi proces kako bi smanjile svoje troškove, poreske prevare i povećale bezbednost i pouzdanost? InsurTech, RegTech i FundTech su samo neke od kombinacija koje trenutno redefinišu čitave industrije. Koje su najnovije tehnologije obračuna i plaćanja? Ne propustite!

Cloud servisi su predstavljali jednu od najdinamičnijih oblasti IT tržišta u Centralnoj i istočnoj Evropi (CEE) u 2015. godini, prema IDC-jevom izveštaju “Central and Eastern Europe Cloud Services Market 2016–2020 Forecast and 2015 Vendor Shares”. Broj ponuda cloud servisa dostupnih na tržištu rapidno raste, šireći se u odnosu na prethodnu godinu nekoliko puta brže od većine tradicionalnih IT kategorija. Sve pozitivnija percepcija clouda u CEE regionu ide ruku pod ruku sa razvijenijim i zdravim ekonomijama koje su otvorene za inovacije, kao što su Češka Republika, Poljska i Slovenija.  Zbog svega navedenog ne propustite da pročitate i pregled rezultata istraživanja IDC-ja koji govore da će ukupna potrošnja na javni i privatni cloud u Centralnoj i istočnoj Evropi dostići 2,5 milijardi dolara u 2020.

Časopis u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.