Za mala i srednja preduzeća: Koristi od SaaS-a

0

Usvajanje cloud računarstva je donelo obnovljeni fokus na SaaS model isporuke softvera. Ipak, dok neka mala i srednja preduzeća vide SaaS (softver kao usluga) kao ekvilajzer koji im obezbeđuje istu funkcionalnost aplikacije uz veću konkurentnost, bez potrebe za ogromnim inicijalnim ulaganjima u sopstvenu tehnologiju i resurse, druga još uvek ne razumeju u potpunosti šta je SaaS, kako radi i zašto daje novi smisao poslovanju.

U poslednje vreme Internet je preplavljen diskusijama na ovu temu, pojedinci joj posvećuju izuzetnu pažnju na svojim blogovima, a mi ćemo u ovom članku pokušati da na jednom mestu “sumiramo” poente nekih od njih, osvrćući se na razvoj SaaSa i koristi koje SMB sektor može da ima od kupovine i primene cloud baziranih SaaS aplikacija.

U tradicionalnom modelu isporuke softvera, softver kupujete unapred, pod stalnim ugovorom o licenciranju. Takođe obično plaćate godišnju naknadu za održavanje da bi se otklonili eventualni bagovi ili unela izvesna poboljšanja. Softver je u data centru kompanije. Najverovatnije, za usluge implementacije morate da angažujete partnersku kompaniju koja ima potrebna znanja u primeni softvera. Ovaj model je i dalje zastupljen kod vendora velikih enterprise aplikacija, čineći ove aplikacije nedostupnim SMB sektoru zbog visoke cene i obima implementacije.

Širenjem Interneta i mogućnosti koje on donosi, softverski vendori su počeli da traže drugačiji pristup isporuci softverskih rešenja. Sada ste mogli i da uzmete licence od proizvođača softvera, a zatim kupite dodatne usluge od provajdera (ASP), da ga hostujete. U ovom slučaju, vi ne treba da investirate u infrastrukturu, ali i dalje imate svoju (single tenant) verziju aplikacije.

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply