Uvodnik IO 188

0

GDPR (Opšta uredba EU o zaštiti podataka) koja je stupila na snagu 26. maja 2018. godine u svim državama Evropske unije (uključujući Veliku Britaniju, Irsku, Norvešku i Lihtenštajn) primenjivaće se na bilo koje preduzeće koje posluje sa klijentima u EU. U pitanju je zakon koji će zahtevati od firmi i organizacija da bolje zaštite lične podatke korisnika. Šta to sve podrazumeva u praksi i na koji način GDPR utiče na LinkedIn objašnjava u svom postu na ovoj društvenoj mreži Perry van Beek, ekspert za prodaju preko Linkedina i drugih društvenih mreža.  

Dakle, ukoliko vi ili firma u kojoj radite posluje sa bilo kim ko ima bilo kakve veze sa EU, ova uredba se itekako tiče i vas. U tekstu koji je za “Internet ogledalo” priredila Nina Kovačević, osvrćemo se na komunikaciju koja se odnosi na LinkedIn koji je javna društvena medijska platforma, i preko koje se odvija značajna komunikacija u savremenom poslovanju.

Kako veštačka inteligencija (artificial intelligence – AI) nastavlja da se razvija, algoritmi će biti u stanju da obavljaju kliničke zadatke poput dijagnostikovanja bolesti mnogo brže i tačnije od lekara, iz čega mnogi izvode zaključak da će lekari ostati bez posla. Da li je ovaj strah opravdan? Treba li zdravstveni radnici da se zabrinu? Na ova pitanja odgovor iz ugla nekog ko je lekar ali i zagovornik inovacija, nudi Lloyd Minor (Lojd Majnor), dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford, poznat kao pokretač inicijative da se u nauci o biomedicinskim podacima iskoristi moć velikih podataka.

Porast vrednosti kriptovaluta je podstakao hakere da iskoriste moć CPU-a svojih žrtava za crypto-mining operacije. Istraživanje kompanije Check Point pokazuje da su cryptojacking napadi dostigli proporcije epidemije. Srećom, sa pravim alatima i procesima, organizacije mogu efikasno sprečiti mining napade. Check Point nudi rešenje.

Kompanije Microsoft i Red Hat su početkom maja proširile saradnju, koja datira od pre nekoliko godina, kako bi dale mogućnost enterprise programerima da pokreću aplikacije zasnovane na kontejnerima preko Microsoft Azurea i on-premises. Ovom saradnjom kompanije će uvesti prvu zajednički upravljanu OpenShift ponudu na javnom cloudu, kombinujući snagu Red Hat OpenShifta, najobuhvatnije enterprise Kubernetes platforme, i Microsoftovog javnog clouda.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.