Siđi sa mog (privatnog) oblaka!

0

Pripremila: VesnaKovačević

Pošto preduzeća transformišu svoje fizičke data centre za privatne i hibridne cloud modele, kako bi ona trebalo da obezbede ova nova okruženja, držeći pretnje i napadače izvan svojih oblaka? Odgovor daje Donald Meyer, rukovodilac odeljenja Marketing, Data Center and Cloud Security u CheckPointu, u tekstu intrigantnog  naslova  “Get off my (private) cloud” objavljenom na blogu ove kompanije.

Nova era virtuelizacije, automatizacije i Anything-as-a-Servicea (XaaS) je uvođena  silovitim tempom, pokrećući veću efikasnost i uštede troškova i istovremeno dramatično menjajući način na koji preduzeća izbacuju nove aplikacije i servise. Kao što je Mik Džeger voleo da kaže: “Iako je to u redu sada, u stvari je gnjavaža!”  To zaista može biti u redu ako razumete kako da ovaj novi model nenamerno ne uvede nove rizike ili izloži vaše preduzeće većem broju pretnji.

Trendovi govore

Sve više i više preduzeća se seli u modele privatnog i hibridnog clouda – koristeći veću elastičnost, fleksibilnost, skalabilnost i uštede troškova, podseća Donald Meyer, ilustrujući to rezultatima nedavnog RightScale istraživanja koji su pokazali da 82% ispitivanih preduzeća ima strategiju više-oblaka, kao i da je korišćenje hibridnog clouda poraslo od 58% na 71%, a javnog clouda sa 63% na 77% u  2016. u odnosu na 2015. godinu…

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.

 

Share.

Comments are closed.