Uvodnik IO 164

0

Bernard Marr, najprodavaniji autor, keynot spiker i vodeći stručnjak za poslovanje i podatke, baca kratak pogled na neke od načina na koje big data može da bude zloupotrebljen. Tekst se prvi put pojavio u njegovoj kolumni za Data Informed, a kako podstiče na razmišljanje, verujemo da će mnogi od čitalaca imati svoje ideje o mogućim “zastrašujućim” načinima korišćenja “velikih podataka”. U svom postu on ukazuje na to da big data ipak ima i neke inherentne probleme. Po njemu, prvi je privatnost. “Pošto nikada ranije nismo bili u mogućnosti da prikupljamo ili analiziramo podatke u ovolikoj meri, nismo utvrdili pravila koja regulišu privatnost za stvari kao što su vaše potrošačke navike, navike pretraživanja Interneta ili čak navike hodanja ako koristite health tracker. Zakoni i propisi o privatnosti nisu sustigli big data mogućnosti prikupljanja podataka.”

Internet stvari (Internet of Things – IoT) nastavlja da dobija na snazi kako vendori i preduzeća počinju da prihvataju mogućnosti koje ovo tržište predstavlja. Prema novom istraživanju IDCa, svetsko Internet of Things tržište će porasti sa 655,8 milijardi dolara u 2014. na 1,7 triliona dolara 2020. sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 16,9%. IDC očekuje da će do 2020. platforme izgrađene u svrhu IoTa, aplikativni softver i „as a service“ ponude apsorbovati veći procenat prihoda.

Digitalna transformacija predstavlja brojne izazove, ali i mogućnosti, pa CIOi treba da budu dobro upoznati s obe strane priče. Zoltan Komaromi, stručnjak za digitalne transformacije iz IDCa, pruža detaljniji uvid u novonastalu situaciju promenjivih poslovnih zahteva i predlaže načine koje bi IT sektori trebalo da usvoje. U skladu s tim, CIOi i rukovodioci IT odeljenja dobili su nove zadatke; osim tradicionalne funkcije unapređenja poslovnih procesa i efikasnosti radnika, od ITa se sve više očekuje podrška u digitalnoj transformaciji preduzeća.

Na kraju nije na odmet da predstojeće leto iskoristite za razmišljanju o bezbednosti na Internetu. Pružamo vam priliku da kroz serijal na ovu temu dođete do saznanja o vrednosti vašeg digitalnog assetsa. Verovatno niste puno razmišljali o tome koliko je vaš domen bezbedan. Niste jedini, na žalost. Mnoge firme, naročito one manje, ne zalaze u suštinu ove problematike. Veće kompanije ipak ozbiljnije prilaze ovoj stvari, mada se i kod njih mogu pronaći značajni propusti i nelogičnosti. U ovom izdanju objavljujemo uvodni tekst o ovoj problematici i preporučujem da ga pročitate.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.