Uvodnik 163

0

Piše: Zoran Kovačević

Naš treći mobilni operater mobilne telefonije – Vip mobile je krajem marta ove godine prvi u Srbiji pustio u upotrebu 4G LTE mrežu. Dejan Kastelic, CTO kompanije, tom prilikom je objasnio da “mreža četvrte generacije omogućava veoma brz prenos podataka i multimedijalnog sadržaja preko mobilnih uređaja, kao i gotovo trenutan odziv mreže i učitavanje online sadržaja”, te da “kapacitet nove tehnologije kod korisnika stvara utisak praktično trenutnog pristupa internetu i preuzimanja zahtevnih aplikacija, gledanja i deljenja HD i Full HD video materijala“. Gospodin Kastelic se u intervjuu koji je dao za “Internet ogledalo” osvrnuo na još mnogo interesantnih stvari, pa preporučujem da ga pročitate ili odgledate, zavisno od toga u kakvom ste raspoloženju.

Clod computing, kao glavna tehnologija početka 21. veka, je sve prihvaćeniji i među našim kompanijama i one imaju sve manje podozrenja prema tome da svoje poslovanje izmeštaju u “oblak”. No sve do nedavno nije bilo tako. Naprotiv. Pioniri clouda u Srbiji nailazili su na snažne otpore, pa im se, osim što su morali vizionarski da prepoznaju nove trendove kako bi domaćem tržištu ponudili najsevremenija svetska rešenja, valjalo baviti i edukacijom. Među onima koji su krčili put novoj tehnologiji bila je i kompanija Coming. Njen CEO Drago Samardžić se seća izazovnih početaka, ali sa zadovoljstvom konstatuje da danas gotovo da više nema ni jedne barijere koja je ranije stajala na putu prihvatanja clouda… Pogledajte ovaj zanimlivi razgovor sa Dragom Samardžićem glavnim “krivcem” što se u Srbiji o cloudu već ozbiljno razgovara.
Novosadska kompanija TONET, fokusirana na razvoj, implementaciju i održavanje informacionih sistema, upriličila je 28. maja u Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine Andrevlje na Fruškoj gori skup pod nazivom “Savremena rešenja za prirodni gas”.

Na skupu, podržanom od strane Udruženja za gas Srbije, koji je bio namenjen pre svega direktorima, tehničkim direktorima, rukovodiocima distribucije gasa i glavnim inženjerima, predstavljena su savremena rešenja za upravljanje infrastrukturom u sektoru prirodnog gasa, za komercijalno merenje i za daljinski nadzor, upravljanje i telemetriju, koja ovom sektoru nudi TONET. Pročitajte izveštaj i obavezno pogledajte video prilog koji ga prati, a koji je naša ekipa napravila ovom prilikom.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.