Uvodnik 162

0

Od nedavno i u Srbiji možemo da nabavimo 3D štampače. Firma Computer Service iz Beograda je postala i zvanični zastupnik i distributr kompanije Sharebot za područje Srbije, a u bliskoj budućnosti, nadaju se, i Balkana, na taj način među prvima u regionu zakoračivši u oblast najnovijih tehnologija 3D štampe. Pogodni za sve koji se bave dizajnom, arhitekturom, izradom ranih modela i računarskim konstruisanjem, 3D štampači omogućavaju štampanje projekata u raznim oblicima, dimenzijama i bojama.

DNS je jedan od osnovnih i najstarijih servisa koji omogućava funkcionisanje Interneta na način koji nam je svima dobro poznat. U trenutku kada je DNS sistem kreiran nije se mnogo razmišljalo o njegovoj bezbednosti. U članku pod naslovom „Bezbednosno proširenje DNS servisa“ autora Žarka Kecića, glavnog čoveka za IT funkcionisanje RNIDSa, saznaćete više o bezbednosti ovog ključnog servisa, tako važnog za funkcionisanje Interneta.

Najnovije istraživanje koje je među direktorima informatike i rukovodiocima informatičkih sektora (CIOi) sproveo IDC Adriatics pokazuje kako 65 % CIOa ulaže dodatne napore kako bi uskladili rad svojih sektora sa novim zahtevima poslovanja, no retko kad se tome mogu u potpunosti posvetiti s obzirom da se moraju okrenut i svakodnevnim problemima i pitanjima poput održavanja infrastrukture.

U ovom izdanju “Internet ogledala” možete pročitati nešto više o rezultatima ovog istraživanja, koji su predstavljeni na konferencijama koje su u sklopu IDC ICT Leadership foruma održane u četiri glavna grada regije – Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani – u razdoblju od marta do aprila ove godine.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.