Upoznajte hakere: akteri mobilnog malvera

0

Tokom prošle godine svaka kompanija na svetu iskusila je napad mobilnog malvera. Mobilni malver je postao glavna briga i za korisnike i za organizacije širom sveta. Iako je puno pisano o tome koji mobilni malveri preovladavaju i kako funkcionišu različite varijante, ključno je razumeti zašto napadači odlučuju da na prvom mestu targetiraju mobilne uređaje, tvrdi istraživački tim CheckPointa, a da bi odgovorili na ovo pitanje, serijal tekstova pod nazivom “Upoznajte hakere” počeli su ispitivanjem različitih aktera koji stvaraju mobilni malver i upravljaju njime. 

Po CheckPointovim stručnjacima, generalno postoje četiri tipa kreatora mobilnog malvera.

Prvi, najsofisticiraniji, su programeri državnog nivoa koji stvaraju malver u svrhu  izviđanja, kao što su alati CIA-e pronađeni u Vault 7 propustu.

Slično državnim programerima, druga grupa je više fokusirana na špijunažu. Čine je  programeri koji stvaraju malver sa mogućnostima špijuniranja za vlade i organizacije širom planete. NSO Grupa, organizacija za sajber kriminal koja stoji iza Pegasus malvera, je pravi primer, sa meksičkom vladom kao navodnim klijentom.

Treća grupa se fokusira na lični spajver koji se maskira kao alat “roditeljske kontrole” . To su obično privatni korisnici koji žele da prate druge personalne uređaje.

I na kraju, ali definitivno ne najmanje bitno, CheckPoint izdvaja “normalne” sajber kriminalce koji razvijaju “obični malver”, pokušavajući da zarade na nepošten način…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.