DIDS 2018

0

Deveta godišnja konferencija o razvoju interneta DIDS 2018, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije, održana je 6. i 7. marta u beogradskom hotelu „Metropol Palace“ pod sloganom „Čuvari internet identiteta“. Više stotina posetilaca i preko 2.000 gledalaca onlajn prenosa pratilo je predavanja i panel diskusije sa 16 stranih i domaćih stručnjaka o aktuelnim temama iz digitalne sfere, kao što su zaštita podataka o ličnosti u svetlu GDPR-a, uloga digitalizacije u očuvanju kulturnog nasleđa i značaj onlajn prisustva za poslovanje.

Obeležen je i 10. rođendan .rs domena koji je, prema rečima Tatjane Matić, državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, brendirao Srbiju na svetskoj mreži. “I RNIDS i Republika Srbija su u pravo vreme shvatili značaj posedovanja nacionalnog domena i širenja upotrebe interneta. Pre deset godina samo 33 % građana je imalo pristup internetu, a danas taj broj obuhvata 68 % domaćinstava  i skoro 100 % preduzeća”, istakla je, pored ostalog, ona otvarajući ovogodišnji Dan internet domena Srbije.

Međutim, razvoj tehnologija doneo je i nove izazove. Na zaštitu ličnih podataka kao jedan od njih ukazao je Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, koji je prisutne pozdravio u ime organizatora, objašnjavajući zašto je noseća tema konferencije zaštita internet identiteta…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.