Uvodnik IO 186

0

Nedavnom konferencijom DIDS 2018, održanom pod sloganom „Čuvari internet identiteta“, obeležen je i 10. rođendan .rs domena koji je, prema rečima Tatjane Matić, državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, brendirao Srbiju na svetskoj mreži. “I RNIDS i Republika Srbija su u pravo vreme shvatili značaj posedovanja nacionalnog domena i širenja upotrebe interneta. Pre deset godina samo 33 % građana je imalo pristup internetu, a danas taj broj obuhvata 68 % domaćinstava i skoro 100 % preduzeća”, istakla je, pored ostalog, ona otvarajući ovogodišnji Dan internet domena Srbije.

Jedan od učesnika u panel diskusiji o pravnim aspektima zaštite privatnosti, održanoj u okviru prvog bloka predavanja ovogodišnjeg DIDS-a bila je Nevena Ružić, pomoćnica generalnog sekretara Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Njeni komentari i zapažanja, kao i odgovori na neka od postavljenih pitanja u značajnoj meri su pomogli da prisutni razumeju ulogu i značaj GDPR-a, kao i da shvate na koji način se Uredba tiče srpskih kompanija. Zato smo je zamolili da ekskluzivno za “Internet ogledalo” sadržaj svog izlaganja ukratko prenese i našim čitaocima.

Kako možemo predvideti, sprečiti i (kada je potrebno) ublažiti štetne efekte zlonamernog koriščenja veštačke inteligencije? Ovo je pitanje koje postavlja izveštaj od 100 strana objavljen krajem februara ove godine, koji je napisalo 26 autora iz 14 institucija. Izveštaj, koji je rezultat dvodnevne radionice u Oksfordu (UK) nakon koje su sledili meseci istraživanja, pruža širok pejzaž bezbednosnih implikacija veštačke inteligencije, na koje ukazuje i Jessica Cussins, vođa AI politike u Future of Life institutu.

I na kraju nešto što svakako ne bi trebalo da propustite. Tokom prošle godine svaka kompanija na svetu iskusila je napad mobilnog malvera. Mobilni malver je postao glavna briga i za korisnike i za organizacije širom sveta. Iako je puno pisano o tome koji mobilni malveri preovladavaju i kako funkcionišu različite varijante, ključno je razumeti zašto napadači odlučuju da na prvom mestu targetiraju mobilne uređaje, tvrdi istraživački tim CheckPointa, a da bi odgovorili na ovo pitanje, serijal tekstova pod nazivom “Upoznajte hakere” počeli su ispitivanjem različitih aktera koji stvaraju mobilni malver i upravljaju njime.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.