Upotreba savremenih tehnologija kao jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv klimatskih promena

0

Globalno zagrevanje jedna je od najvećih pretnji sa kojom se čovečanstvo suočava, a iz godine u godinu ovaj problem se intenzivira. Stručnjaci upozoravaju kako klima ne može da se vrati na onu koja je bila početkom 20. veka. Sve navedeno je u najvećoj meri posledica ljudskog delovanja i ono dovodi do klimatskih promena, pojam koji ne obuhvata samo porast temperature već i vremenske neprilike, promene u populacijama divljih životinja i njihovim staništima i porast nivoa mora. Sve te promene predstavljaju gorući problem u savremenom društvu koji nastavlja da raste, jer čovek nastavlja da emituje gasove sa efektom staklene bašte u atomosferu, menjajući klimu od koje sva živa bića zavise.

Jedan od najvećih problema nalazi se na severnom delu naše planete. Naime, permafrost, debeli sloj zaleđenog tla koji se nalazi u polarnim područjima, sadrži dvostruko više ugljenika nego atmosfera. Ovo utiče na pojavu arktičkih jezera, koja postaju prirodni katalizatori koji mikrobe zemljišta pretvaraju u metan, gas koji izaziva efekat staklene bašte mnogo više od ugljen-dioksida, te je od suštinske važnosti razumevanje obima problema topljenja permafrosta, ali i šta svaki pojedinac može da uradi ne bi li napravio pozitivnu promenu.

Problemi sa štampačima

Mnogi od nas nisu ni svesni koliko uređaja koji imaju veliku emisiju toplote i samim tim doprinose globalnom zagrevanju koristimo svakodnevno. Možda će vas iznenaditi podatak da jedan od tih uređaja jesu i štampači, što je javnosti generalno nepoznato. Jedan od najvećih problema kod korišćenja klasičnih laserskih štampača jeste to što zahtevaju dosta resursa, uz kašnjenja, prekide, rasipanje i veliku potrošnju energije, novca i vremena.

Rešenje kompanije Epson

Kompanija Epson, globalni lider na polju tehnologije, fokusirana je na inovacije i prevazilaženje očekivanja kupaca u inkjet tehnologiji, vizuelnim komunikacijama, nosivim uređajima i robotici, i iz tog razloga je predstavila „heat-free tehnologiju“ koja koristi do 83% manje energije. Epsonovi inkjet štampači ne zahtevaju toplotu – što znači mnogo manje potrošene energije. Sve ovo omogućuje brže štampanje, konzistentan ispis visokog kvaliteta, značajnu uštedu vremena, niže troškove i naravno manju potrošnju energije…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply