Primeri koji plaše

0

U svom postu objavljenom krajem juna Bernard Marr, najprodavaniji autor, keynot spiker i vodeći stručnjak za poslovanje i podatke, baca kratak pogled na neke od načina na koje big data može da bude zloupotrebljen. Tekst se prvi put pojavio u njegovoj kolumni za Data Informed, a kako podstiče na razmišljanje, verujemo da će mnogi od čitalaca imati svoje ideje o mogućim “zastrašujućim” načinima korišćenja “velikih podataka”. Sve to da bismo podsetili da tehnologije, informacije, podaci, sami po sebi, nisu ni dobri ni loši, te da je odgovornost na ljudima koji biraju da li će ono što rade sa njima biti korisno ili štetno, odnosno da či će ih koristiti za dobro ili za zlo.

Iako i sam stoji na istom stanovištu, Bernard Marr u svom postu ukazuje na to da big data ipak ima i neke inherentne probleme. Po njemu, prvi je privatnost. “Pošto nikada ranije nismo bili u mogućnosti da prikupljamo ili analiziramo podatke u ovolikoj meri, nismo utvrdili pravila koja regulišu privatnost za stvari kao što su vaše potrošačke navike, navike pretraživanja Interneta ili čak navike hodanja ako koristite health tracker. Zakoni i propisi o privatnosti nisu sustigli big data mogućnosti prikupljanja podataka”, upozorava Marr na polje podložno zloupotrebama.

Drugi problem, po Marru, proizilazi iz činjenice da svaki set podataka sadrži preterano mnogo skrivenih pristrasnosti. “Ljudi stvaraju skupove podataka. Mi odlučujemo šta bi trebalo uključiti i isključiti, a onda interpretiramo te skupove podataka. Mnogi veruju da su podaci nepogrešivi – brojevi ne mogu da budu lažni, zar ne? Ali to jednostavno nije slučaj. Rezultati testa mere koliko dobro su studenti popunili pitanja koja su im postavljena, ali ako mi iz toga moramo zaključiti da li je nastavnik bio efikasan ili ne, to je mesto gde stvari mogu postati nejasne”, navodi dalje Marr…

 

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.