Predviđanja o sajber bezbednosti za narednu godinu

0

Priznajući da je, kao što kaže stara izreka, lako znati koji je pravi put akcije nakon što se nešto desi, ali je mnogo teže predvideti budućnost, CheckPoint ipak podseća da je gledajući razvoj bezbednosti u poslednjih nekoliko godina moguće predvideti šta će se najverovatnije dešavati u sajber pejzažu u narednih dvanaest meseci, te na kompanijskom blogu daje ključne bezbednosne i povezane trendove za koje očekuje da se vide tokom 2020. godine u dva odeljka: trendovi vezani za geopolitičku situaciju na visokom nivou i trendovi u vezi sa tehnologijom.

Trendovi vezani za geopolitičku situaciju

CheckPointova globalna predviđanja u vezi sa sajber bezbednošću za 2020. godinu

Novi sajber “hladni rat” – Novi hladni rat se intenzivira i odvija se online kako zapadne i istočne sile sve više razdvajaju svoje tehnologije i obaveštenja. Tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine i razdvajanje dve ogromne ekonomije je jasan znak. Sajber napadi će sve više biti korišćeni kao zamenski konflikti između manjih zemalja koje su finansirane i podržane od strane velikih država koje žele da konsoliduju i prošire svoje sfere uticaja, kao što je viđeno u sajber operacijama protiv Irana koje su usledile nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Lažne vesti 2.0 na izborima 2020. u SAD-u – Izbori u SAD-u 2016. godine su pokazali početak širenja lažnih vesti na bazi veštačke inteligencije. Politički protivnici su postigli ogroman napredak stvarajući specijalne timove koji su kreirali i širili lažne priče kako bi potkopali podršku svojih oponenata. Uoči izbora 2020. možemo očekivati da vidimo pun efekat ovih aktivnosti: sigurno je da prekomorske grupe već implementiraju planove za pokušaj manipulisanja biračima na nedozvoljen način.

Sajber napadi na komunalnu i kritičnu infrastrukturu će se i dalje povećavati – Komunalne kompanije i dalje su meta sajber napada, što se videlo iz napada na američkejužnoafričke  komunalne kompanije 2019. godine. U mnogim slučajevima kritična elektroenergetska i distributivna infrastruktura koriste staru tehnologiju koja je podložna iskorišćavanju na daljinu, jer njena nadogradnja podrazumeva rizik od zastoja i prekida u radu servisa. Države će morati da razmisle o radikalnom jačanju sajber odbrane svoje kritične infrastrukture…    

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.  

Share.

Leave A Reply