Postsilicijumska budućnost – doba ugljeničnih nanocevi

0

Istraživačko odeljenje kompanije IBM objavilo je važno otkriće iz oblasti inženjerstva koje može ubrzati zamenu silicijumskih tranzistora ugljeničnim nanocevima koji će biti budućnost kompjuterske tehnologije.

Naučnici iz kompanije IBM pokazali su novi način za smanjenje veličine spojeva tranzistora, pri čemu se uređajima koji u sebi imaju ugljenične nanocevi ne umanjuju performanse. Tako se otvara prostor za nastanak znatno bržih, manjih i moćnijih kompjuterskih čipova koji će prevazići mogućnosti tradicionalnih poluprovodnika. Rezultati su prikazani u izdanju Science od 2. oktobra (DOI: 10.1126/science.aac8006).

Inovacije kompanije IBM predstavljaju način da se prevaziđe problem koji se javlja prilikom smanjenja silicijumskih ili bilo kojih drugih tranzistora. Kod svakog tranzistora dve stvari se umanjuju: kanal i njegova dva spoja. Kako su uređaji sve manji, povećan otpor pri kontaktu ugljeničnih nanocevi je ometao unapređenje performansi. Novo otkriće može prevazići ovaj otpor sve do čvora od 1,8 nanometara – veličina koja je četiri generacije daleko…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.