(Ne)svesno odricanje od prvatnosti

0

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab ustanovili su da korisnici instaliraju aplikacije na svoje uređaje nesvesni mogućih posledica. Šokantan je podatak da čak 63 % korisinka zanemaruje čitanje ugovora o licenci softvera pre instaliranja nove aplikacije, kao i da jedan od pet korsisnika (20 %) nikada ne čita poruke tokom instaliranja aplikacije; oni bez razmišljaja pritiskaju tastere ,,next’’ i ,,agree’’, a da pri tom ne razumeju uslove na koje su pristali.

U okviru kviza o obazrivosti na internetu, koji je kreirala kompanija Kaspersky Lab, ispitano je 18.507 korisnika, a od njih je traženo da otkriju svoje navike prilikom korišćenja interneta. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da postoji zabrinjavajuće veliki broj korisnika koji svoju privatnost i podatke na telefonima izlažu internet pretnjama, samo zato što nisu bili pažljivi prilikom instalacije aplikacija na uređaje.

Kada korisnik ne pročita ugovor o licenci softvera ili poruke tokom procesa instaliranja aplikacije on ne može da zna na šta je pristao. Neke aplikacije mogu da utiču na privatnost korisnika, prouzrokuju instalaciju novih aplikacija, pa čak i da potpuno legalno promene podešavanja operativnog sistema uređaja, samo zato što je korisnik ,,pristao’’ na to tokom procesa intaliranja…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.