Na putu promena u gradovima

0

Danas u gradovima živi više od polovine svetskog stanovništva, a ICT predvodi promene mnogih aspekta gradskog života koje uključuju i nove pristupe u gradskom saobraćaju.

Razvitak gradova podrazumeva i niz socijalnih, ekonomskih i ekoloških izazova koji vrše pritisak na infrastrukturu, prirodne sisteme i socijalne strukture. Međutim, kako se izazovi urbanizacije ukrštaju sa ICT mogućnostima, moguća rešenja bi poboljšala živote milijardi ljudi.

“Baš kao što je London prepoznatljiv po železnici, a Los Anđeles po autoputevima, tako se ICT pojavila kao sila preobražaja, konfigurišući formu i ulogu gradova širom sveta”, kaže Kolin Toh, rukovodilac ICT infrastrukture u odeljenju posvećnom transportu.

ICT postaje prolaz ka građanskoj službi, omogućavajući građanima da budu više uključeni u lokalne odluke i utičući na gradske vlasti da razmišljaju kao servis za pomoć. Pametni gradovi, oni koji prihvataju umreženo i otvoreno društvo – okreću se ka ICT pristupima koji poboljšavaju njihovu efikasnost i održivost. Pametni gradovi takođe stvaraju mnogo kreativniju, inovativniju poslovnu kulturu…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.