Mobilna budućnost: Sve postaje “pametno”

0

Mobilni prenosni uređaji, najbrojniji računarski uređaji na planeti, predstavljaju veliki poslovni izazov koji se širi van tradicionalnih tržišta prenosnih i komunikacionih uređaja. U budućnosti, mobilnost će biti samo komponenta celog sistema koja uključuje mnoga preklapanja i nove poslovne modele koji se nalaze široko rasprostranjeni u postojećim tehnologijama. Ove tržišne promene će takođe redefinisati ono što znamo pod imenom “mobilni isporučilac”, što više neće biti entitet koji proizvodi ručne uređaje ili obezbeđuje komunikacione usluge, već će to biti kompanija koja ima širok portfolio usluga i tehnologija, najavljuje Gartner.

Operativni sistemi pametnih telefona su prešli granicu pametnih telefona, a veliki broj današnjih platformi podržava i pametne telefone i tablete.

Google je, zbog svoje Android platforme otvorenog koda, postao mnogo agresivniji sa Android TVom, a očekuje se da za nekoliko godina Windows 8 ujedini PC i tablet oblast i prenese ovo na pametne telefone. Takođe se očekuje da 2013. godini svi uređaji koji su koristili Windows Mobile pređu na Windows 8 operativni sistem. Pošto sve postaje „pametnije“, to znači da postoji veliko tržište aplikacija koje kombinovano sa uslugama u “oblaku” daje široku podršku onima koji rade na razvoju. Na ITu je izazov da to posmatra hoilistički kao širi rang uređaja koje može da podrži. Mobilni telefon i TV u sali za sastanke razlikuju se po svojoj veličini, a ne po poslovima koje obavljaju. Stoni telefon i pametni telefon razlikuju se jedino po svom obliku.

Izazov koji stoji pred kompanijama jeste zaštita mnogo većeg broja uređaja. Da bi to uspele, kompanije moraju da se reorganizuju pritiskujući rukovodstvo i podržavajući takve uređaje koje mnoge grupe individualno nabavljaju. Samo na taj način će kompanije biti u mogućnosti da izbegnu hipokriziju nekonsistentne bezbednosti i izazova koje pružaju razne platforme, opominje Gartner…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply