Koja je razlika između Android i Windows telefona?

0

Jedno od pitanja koje se često postavlja je koja je razlika između Windows i Android telefona. Mobilni Shop je rešio da se pozabavi ovom temom i na svom blogu je predstavio neke od osnovnih karakteristika po kojima se ove dve platforme razlikuju.

Zastupljenost na tržištu

Android
Ova platforma je prisutna na tržištu od 2007. godine i prvi je operativni sistem koji je razvijan isključivo za touch mobilne uređaje i tablete. Danas oko 80% mobilnih uređaja na svetu funkcioniše uz pomoć Androida, tako da ga možete koristiti i na telefonu koji košta oko 100 evra, a i na mnogo skupljim uređajima. Odlična stvar u ovom pristupu je činjenica da je ova veoma zanimljiva i kvalitetna platforma svima dostupna. Međutim, mana je to što se često dešava da proizvođači telefona za neke od jefitnijih modela ograničavaju neke od funkcija operativnig sistema (ili koriste ranije verzije), pa su ovakvi uređaji ranjiviji na napade maliciozbih softvera i ne pružaju pravi užitak korisnicima.

Windows Phone
Ovo je naslednik Windows Mobile platforme koja se koristila na pametnim uređajima koji su bili namenjeni poslovnim ljudima krajem 90. i početkom 2000. godina. Pošto su se Apple i Android orijentisali na sve korisnike, a ne sam na poslovne ljude, Microsoft počinje da gubi trku na polju pametnih uređaja, pa 2010. odlučuje da uhvati korak i izbacuje na tržište Windows Phone. Iako danas zauzimaju tek 3% globalnog tržišta, očekuje se da će Windows 10 napraviti veći proboj i pridobiti više korisnika voljnih da promene platformu i probaju nešto novo…
Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.