Izazovi OT-ja i ICS-a u eri multiclouda

0

U eri Industrije 4.0, multicloud okruženja postaju sveprisutna, pružajući neuporedivu fleksibilnost i skalabilnost preduzećima širom industrijskog spektra. Međutim, njihova integracija u operativne tehnologije (OT) i industrijske kontrolne sisteme (ICS) donosi sa sobom novi set izazova. Za kompanije, razumevanje i adresiranje ovih izazova ključno je za obezbeđivanje sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti u digitalno transformisanim operacijama.

Autor: Marko Gulan, Cybersecurity Consultant SEE, Schneider Electric

Tradicionalno, operativne tehnologije (OT) i industrijski kontrolni sistemi (ICS) bili su projektovani sa namerom izolacije, fokusirajući se na pouzdanost, stabilnost i sigurnost u kontrolisanim industrijskim okruženjima. Ovi sistemi često su bili odvojeni od IT sistema i optimiziovani za specifične zadatke, koristeći proprietarne tehnologije koje su se teško mogle integrisati sa modernim informatičkim (IT) sistemima.

S obzirom na rast IoT uređaja i potrebu za naprednom analitikom i obradom podataka, OT sistemi sve više napuštaju ovu tradicionalnu izolovanost. Konvergencija OT i IT postaje neizbežna i kjlučna za operativnu efikasnost i inovacije. Ta konvergencija omogućava kontinuirani prenos podataka, bolje analize i automatizovano odlučivanje, ali takođe uvodi složenost zbog razlika u tehnologijama i ciljevima OT i IT sistema.

Izazovi s kojima se susreću kompanije u industriji

Danas kada govorimo o izazovima, zaista možemo govoriti o prilikama da kompanije u industriji postignu značajno veću efektivnost, efikasnost i održivost. U velikom broju slučajeva industrija se susreće sa izazovima standardizacije koja postaje jedna od glavnih barijera za prihvatanje naprednih rešenja. Konkretno, OT I ICS često koriste različite protokole i imaju specifične zahteve za sigurnost i latenciju koji se razlikuju od IT sistema. Međutim, samo korišćenje rešenja vendora čiji sistemi poštuju primenu svih relevantnih standarda koji podržavaju interoperabilnost i sigurnu komunikaciju je ključ uspeha. Uz navedene izazove vezane za standardizaciju, sigurnost podataka i operacija je jedno od ključnih pitanja. U konvergirajućem okruženju, osiguranje integriteta i bezbednosti podataka postaje složenije. Potrebno je osigurati da se podaci koji prolaze iz IT u OT okruženje ne kompromituju tokom prenosa, te da ne dovedu do nenamernih posledica po fizičke sisteme…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply