Sajber bezbednost i managed service model: prioriteti u poslovanju kompanija

0

Srbija će, u cilju dodatne zaštite podataka građana i poslovnog sektora, dobiti unapređen Zakon o informacionoj bezbednosti. Jedna od ključnih novina u okviru ovog zakona posebno će da definiše koji su operateri informaciono-komunikacionih tehnologija prioritetni i važni. Naime, u fokusu su sva srednja i velika preduzeća koja posluju u oblastima od suštinskog značaja za građane i funkcionisanje države kao što su energetika, saobraćaj, bankarstvo, zdravstvo, snabdevanje vodom i slično. Među prioritetnima su i oni koji pružaju telekomunikacione usluge i usluge od poverenja, državni organi i operateri kritične infrastrukture.

Prioritetni operateri će biti u obavezi da redovno proveravaju usklađenost svojih sistema sa propisanim merama zaštite od sajber napada. Konkretno, to znači da će zakonske obaveze za veliki broj malih i srednjih preduzeća, poput bezbednosnih procedura i izveštaja, angažovanja stručnjaka i stalne kontrole sajber bezbednosti, biti strože.

Svi oni će imati obavezu da najmanje dva puta godišnje proveravaju usklađenost svojih sistema sa predviđenim merama zaštite od sajber napada, dok će tzv. važni operateri tu obavezu imati najmanje jednom godišnje.

O tome u kojoj su meri kompanije svesne pretnji sajber bezbednosti, kao i kako mala i srednja preduzeća mogu adekvatno da osiguraju svoje resurse i podatke razgovaramo sa Goranom Stojadinovićem, Enterprise Sales and ICT Solutions direktorom A1 Srbija

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply