Internet of Things: Zašto je cloud tehnologija suštinski važna za predstojeću savršenu tehnološku revoluciju?

0

Informacioni menadžeri (CIO) su tokom prethodnih godina vodili svoje kompanije kroz ustalasane prilike raznih tehnoloških revolucija, od preporuka i uvođenja prvih PC računara i prvih mobilnih telefona, preko uspona laptop računara, tablet uređaja, pametnih telefona i mobilnih aplikacija, sve do savremenih tehnologija informatičkog oblaka – popularno „cloud“. Plovidba kroz ove razne cikluse inovacija nije uvek bila jednostavna za navigaciju, i po pravilu je praćena sa dva neprestana izazova: tehnološkom integracijom i usvajanjem predloga od strane upravnih odbora, smatraju stručnjaci kompanije Toshiba.

Ove prepreke očito neće nestati ni sa približavanjem talasa interneta stvari (Internet of Things skr. „IoT“), uz povećana očekivanja zaposlenih u pogledu korišćenja svojih omiljenih uređaja za pristup kompanijskim podacima u kancelariji i van nje. Danas su to najčešće lični pametni telefon, laptop ili tablet, ali sa postepenim probojem tehnologija poput pametnog sata i naočara u „mejnstrim“ pravac, izazovi sa kojima se CIO menadžeri sreću ponovo narastaju, stvarajući savršenu oluju uređaja i podataka kojima će morati da se pozabave.
Stvari (‘Things’) su manje opipljiva teritorija

CIO menadžeri već žongliraju rešenjima koja treba zadržati „u kući“ – ili izmestiti (offpremise), i koja uređajima i operativnim sistemima treba da omoguće pristup kompanijskoj mreži, ali IoT celokupnu priču podiže na novi nivo. Gartner prognozira da će se 5,5 miliona novih stvari povezivati na internet svakoga dana, sa brojem onih instaliranih u poslovnom okruženju koja se od ove godine eksponencijalno povećava.

Jasni su pozitivni efekti koje na produktivnost zaposlenih u kompanijama ima mogućnost pristupa kompanijskim podacima u svakom trenutku i sa bilo kog mesta, sa bilo kog uređaja, ali „IoT“ ovaj izazov pomera i dalje od tradicionalnog hardvera i infrastrukture na manje opipljivu teritoriju. CIO menadžeri će biti odgovorni za efikasno međusobno povezivanje tehnologija uz nesmetan pristup podacima. To je uporedivo sa scenarijom da sve saobraćajne znake u Evropi formatirate na isti način kako bi jednoznačno usmeravali turiste ka istoj desitnaciji, gde god da se nalaze…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.