Etičke dileme digitalnog doba: Da li smo spremni za budućnost?

0

Futurista Ray Hammond upozorava da nemamo čak ni jezik kojim bismo rešili etičke dileme koje proističu iz brzih tehnoloških promena.

Tehnologija se razvija takvom brzinom da možda nećemo biti u stanju da se nosimo sa njom. Današnja osetljiva pitanja koja se odnose na privatnost i virtuelnu realnost bi uskoro mogla da budu zamenjena nekim još većim etičkim nedoumicama vezanim za samu našu ljudskost. Mi još uvek nismo adekvatno potkovani kako bismo rešili ovakve nedoumice, upozorava futurista Ray Hammond.

Stvarnost ili naučna fantastika

Nakon zajedničkog osnivanja magazina i marketinških kompanija sa izdavačkim moćnikom Richardom Desmondom 1970. godine, Hammond se okrenuo posmatranju budućnosti. Analitičar, komentator i predavač je autor 17 knjiga fantastike i dokumentarne literature u kojima pažljivo izučava kuda to idemo u ovom tehnološkom dobu. U intervjuu objavljenom na Cnetu Hammond je govorio o nauci u novom naučnofantastičnom filmu “Criminal” u kome su sećanja jednog agenta CIAe (koga glumi Ryan Reynolds) presađena u mozak zatvorenika osuđenog na smrtnu kaznu (Kevin Costner).

“Sećam se da sam se još kao malo dete pitao da li će jednog dana biti moguće da se delovi ličnosti prenesu na računar, a potom ponovo na čoveka”, rekao je Hammond. “U narednih nekoliko decenija, ti elementi će postati mogući”…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.