Datacentri: Podrška strateškom planiranju poslovanja i trendu štednje

0

Vlasnik datacentra je u situaciji da treba da uravnoteži dostupnost i neprekidnost rada sa potrebama poslovanja, istovremeno angažujući nove tehnologije. Prvenstvena briga je dostupnost kako IT opreme tako i fizičke infrastrukture koja nju podržava. Da bi se neprekidno dodavala vrednost kompaniji, briga o IT i fizičkoj infrastrukturi mora da bude sve uže koordinisana. Glavni sastojci potrebni za uspeh su dostupnost napajanja i planiranje kapaciteta hlađenja i potrošnje električne energije. (IDC)

Uloga besprekidnog napajanja (UPS) u datacentru je krucijalna i ostvaruje se kroz ispostavljanje “čiste” električne energije štiteći IT infrastrukturu od poremećaja i nepravilnosti u mrežnom napajanju. U slučaju nestanka napajanja iz električne mreže, UPS će snabdevati IT opremu i sisteme za hlađenje do prelaska na rezervno napajanje (dizel električni agregat).

Zahtev za kvalitetnim napajanjem u datacentru je praćen zahtevom za UPS rešenjem koje zauzima manje prostora a efikasnije je, i ovi zahtevi su ključni razlozi koji dovode do potražnje modularnog tipa UPS rešenja kod krajnjih kupaca, vlasnika datacentara. Aplikacije gde ovakvi modularni i skalabilni UPS sistemi besprekidnog napajanja nalaze primenu su bankarske i finansijske operacije, informaciono komunikacione tehnologije, datacentri, infrastruktura, telekomunikacije i zdravstveni sistemi.

Modularni UPS sistemi obezbeđuju energetsku efikasnost, čistu električnu energiju i neuporedivu fleksibilnost u smislu štednje prostora i jednostavnog proširenja dodavanjem modula. Proizvođači će se takmičiti cenom, kvalitetom, pouzdanošću i dostupnošću. “Iako je kapitalna investicija visoka, ukupna cena koštanja je niska”, primećuju analitičari. “Osim niže TCO, smanjenje emisije ugljendioksida, nadmoćna fleksibilnost i visoka pouzdanost će pokretati tržište modularnih UPSova.”  (Frost & Sullivan, 2011, European Modular and Scalable UPS Market, market analysis and forecast untill 2017)

Svaki tehnološki segment fizičke infrastrukture u datacentru, bio to UPS, klimatizacija, rekovi, nadzor ili drugi podležu zahtevima za fleksibilnost, upravljivost, pouzdanost, raspoloživost i jednostavnost servisiranja…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply