Da li je došlo vreme za video-konferencije “as-a-service”?

0

As-a-Service modeli usluga u IT sektoru već nekoliko godina imaju uzlazni trend i negde uspešno, a negde manje uspešno bore se protiv hostovanja usluga na vlastitoj infrastrukturi. Dva infrastrukturno različita sveta ipak na kraju krajnjem korisniku moraju pružiti isto korisničko iskustvo.Taj trend migracije prema as-a-service modelima usluga nije zaobišao ni video-konferencije.

S obzirom na ubrzani razvoj tehnologija često su upitna kapitalna ulaganja u infrastrukturu, a as-a-service modeli omogućavaju brzu reakciju na promene u potrebama korisnika kroz modularne pakete pretplata.

VCaaS pretplatni modeli imaju sve komponente video-konferencijske infrastrukture koja uključuje MCU(virtuelne sobe), NAT/firewall traversal sisteme, gatewayeaddress book servise itd. VCaaS korisnicima je izuzetno važno da u virtuelni sastanak mogu pozvati udaljenu stranu nezavisno od toga koji je njegov krajnji uređaj s kojim će se povezati na sastanak, pa to može biti bilo koji H.323/SIP kodek, računar, tablet ili smartphone, gde se može brzo instalirati aplikacija ili se može koristiti web browser.

Mnogi ističu kao prednost i kompatibilnost sa Skype for Business/Teams platformom, čija je O365 verzija i sama VCaaS ili UCaaS usluga…

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply