Uvodnik IO 193

0

Prethodni period je obilovao raznim dešavanjima, pa izveštaji sa njih dominiraju ovim izdanjem časopisa.

Konsultantsko-analitička kompanija Mineco Computers je za ovogodišnje DAne Tehnološkog UMeća – DATUM 2019 odabrala 16. i 17. april. Dvodnevna konferencija, održana u beogradskom hotelu “Crowne Plaza”, bila je posvećena uticaju novih trendova na infrastrukturu i poslovanje, a kao jedan od njenih ciljeva organizator je postavio “demistifikaciju ključnih termina – Digitalna transformacija, Industrija 4.0 i Računarstvo u oblaku”.

Na svom ovogodišnjem Cyber Security proputovanje kroz Adrijatik regiju Check Point se 14. maja zaustavio u Beogradu, gde je na jednodevnom dešavanju upriličenom u hotelu „Hilton“ brojnim predstavnicima srpskih kompanija i institucija prezentovao najnovija saznanja o današnjim bezbednosnim izazovima i ponudio rešenja i proizvode ove izraelske kompanije kao odgovore na njih. 

U svetu u kome je prošle godine čak 46% kompanija bilo pogođeno napadima, a 36% izbubilo podatke, Check Point predlaže pristup bezbednosti koji insistira na sprečavanju pretnji umesto na njihovoj detekciji, a kao odgovor na kompleksnost u smislu aktera i tipova pretnji, vendora i različitih rešenja koja ne sarađuju, ne dele izveštaje ili arhitekturu nudi konsolidaciju u kojoj se ogleda snaga pete generacije zaštite.

 Tematskim događajem pod nazivom „Symantec Knights“, upriličenim 16. maja 2019. u hotelu „Holliday Inn“ u Beogradu, kompanija Net++ Technology je na živopisan način opisala pejzaž savremenih pretnji, ali i delotvornost security rešenja kompanije Symantec, čiji partner je još od 2003. godine.

Kada je već o bezbednosti  reč, i ove godine je prvog četvrtka u maju obeležen Svetski dan pasvorda, ustanovljen sa idejom da ukaže na važnost pasvorda kao prve linije odbrane u digitalnom svetu i da podigne svest o tome zašto najjednostavnije lozinke,  poput „111111”, predstavljaju pretnju po sajber bezbednost.

A da kriminalci nastavljaju da koriste funkcionalnosti Adobeovog PDF formata dokumenata da bi se upustili u malware i phishing napade konstatuje u tekstu objavljenom na kompanijskom sajtu Jason Zhang, Sophosov rukovodeći istraživač pretnji, koji je još prošle godine na Black Hat USA, održao prezentaciju o Detekciji malvera baziranog na PDF-u korišćenjem mašinskog učenja…

Časopis u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju.

Share.

Leave A Reply