BYOD: Pretnje ili prilike?

0

Takozvani “Bring Your Own Device” trend, odnosno omogućavanje zaposlenima da koriste sopstvene računare ili druge računarske uređaje na poslu, pokreće nekoliko međusobno povezanih činilaca. Među njima je rastuća popularnost smartfona i tablet računara, povećan udeo osoba stasalih i sazrelih na digitalnim tehnologijama (tzv.”digital natives”) u ukupnoj radnoj snazi na tržištu, i uspon “računarstva u oblaku” kao alternativnog modela isporuke aplikacija i poslovnih servisa. Uspostavljanje efikasne poslovne politike u ovom domenu može doneti organizaciji značajne koristi.

Bez “BYOD politike” mnogi informacioni menadžeri preduzeća suočavaju se sa IT infrastrukturom “u senci”, u koju imaju sasvim malo, ili uopšte i nemaju uvida. Zaposleni bez eksplicitnog odobrenja menadžmenta koriste čitav varijetet uređaja i metoda za pristup i skladištenje podataka – da bi se povezali na korporativne mreže i obavljali svoj posao. Iz perspektive ITja, to donosi mnoge bezbednosne i organizacione izazove, a takođe i izlaže kompanije dodatnom riziku.

U tom kontekstu, ne iznenađuje podrazumevana reakcija onih koji donose IT odluke  da izaberu grešku na “bezbednijoj strani”, odnosno da se odluče za oprez i pokušaju da nametnu ograničenja u načinu na koji zaposleni koriste tehnološke alate koji su im na raspolaganju. Šta više, ovaj pristup je na duže staze i kontraproduktivan.

Suočavanje sa izazovima 

Dr Džozef Reger, glavni tehnološki strateg i menadžer kompanije Fujitsu Technology Solutions, smatra da “ovo nije vreme za zabadanje glave u pesak, već naprotiv, prilika za kompanije da donesu i uspostave neka striktna pravila u vezi sa BYOD. To je jedini način da se rukovodioci odgovorni za informacioni sistem (CIO) razuvere da će bilo koji uređaji u vlasništvu zaposlenih u organizaciji koji se povežu na korporativnu mrežu biti u najmanju ruku regulisani – umesto da se ušunjaju na mrežu preko nekog zadnjeg ulaza“…

 

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply