Broj 160

0

Uvodnik IO 160

Internet ogledalo – prvih 15 godina Počeli smo pre 15 godina. Kod nas je Internet tada još bio u povoju. Skoro niko ga nije shvatao previše ozbiljno i nije mu pridavao veliki značaj. Srećom, mi jesmo. Zato smo pokrenuli časopis i nazvali ga „Internet ogledalo“. Trudili smo se da u njemu svakog meseca prikažemo odraz najvažnijih dešavanja na toj sve popularnijoj svetskoj mreži. Verovali smo da će ona biti sve veća i moćnija i da se, jednog dana, bez nje jednostavno više neće moći. I… bili smo u pravu.

Najava: Onlajn takmičenje “Smisli domen i osvoji gedžet!”

Tokom novembra Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizuje onlajn takmičenje za sve sadašnje i buduće kreativne korisnike nacionalnih internet domena, pod nazivom “Smisli domen i osvoji gedžet!”.

Eksplozija javnih IT Cloud servisa

Prema najnovijim prognozama IDCa, potrošnja javnih IT Cloud servisa će dostići 56,6 milijardi dolara u 2014. godini i porasti na više od 127 milijardi dolara u 2018. Ovo predstavlja ukupnu godišnju stopu rasta od pet godina (CAGR) od 22,8%, što je oko 6% više od stope rasta za ukupno IT tržište. Javni IT Cloud servisi će 2018. godine predstavljati više od polovine rasta potrošnje svetskog softvera, servera i storidža, smatra IDC.

Sinergija 2014 – do “Pune vrednosti”” kroz Cloud opcije

Najveći Microsoft skup u regionu “Sinergija 14”, koji je ove godine održan na novoj lokaciji u beogradskom hotelu “Crowne Plaza”, otvorio je novi direktor srpskog odeljenja Microsoft, Željko Vujinović predstavljajući novu globalnu strategiju kompanije “first cloud – first mobile”.

Inovacija kroz jednostavnost

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu 8. oktobra 2014. održan je SAP Forum, deseti po redu. Značajan jubilej i značajne teme: od inspirativnih studija slučaja, preko zanimljivih predavanja, do analize trendova. Održan pod sloganom “Inovacija kroz jednostavnost”, skup je bio idealna prilika da posetioci spoznaju kako to inovacije koje unosi SAP kao tržišni lider u oblasti poslovnog aplikativnog softvera kroz pojednostavljene procese pomažu kompanijama da posluju bolje i budu konkurentnije. Kratak rezime tema Foruma i benefita koji se ostvaruju korišćenjem SAP-ovih rešenja dao je u intervjuu za naš časopis Vojislav Genić, direktor kompanije SAP u Srbiji.

Internet bezbednost 3 u 1

Srbija je ove godine po drugi put bila deo “Evropskog meseca sajber bezbednosti” koji tokom oktobra sprovodi Agencija Evropske unije za bezbednost mreža i podataka (ENI-SA). Tim povodom, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je 29. 10. or-ganizovao panel diskusiju pod nazivom “Internet bezbednost 3 u 1” u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Zaštita uređaja privatnih korisnika

Istraživanje koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da su korisnici Interneta najviše zabrinuti za svoju privatnost i identitet, lične podatke, finansije i bezbednost svoje dece. S pravom…

Sledeća generacija napada na Android

Binder izlaže Android uređaje curenju podataka i informacija…

Kompletan sigurnosni pribor

Bitdefender Antivirus Plus 2015 je najnovije izdanje Bitdefendorovog prepoznatljivog antivirus paketa. Po oceni mnogih, u pitanju je zaista neverovatna aplikacija. Potpuno personalizovan softver omogućava korisnicima da ga koriste na način na koji žele, pa tako zadovoljava zahteve i iskusnih i neiskusnih obiljem funkcionalnosti, intuitivnošću i sofisticiranim dizajnom.

Nemački data centar AWS-a

Amazon Web Services (AWS) je krajem oktobra otvorio novi regionalni data centar u Nemačkoj. Novi „region“ je smešten na području Frankfurta i nudi dve zone dostupnosti, a svaka od njih ima namenske servere, storidž, napajanje i internet konekciju, tako da bilo koji problem da se javi, vezano za jednu zonu, ne bi trebalo da utiče na drugu. Sa postojećim data centrima u Irskoj, ovo znači da AWS sada poseduje dva “regiona” i pet (tri u Irskoj i dva u Frankfurtu) zona dostupnosti u Evropi. Ovaj potez AWS-a bio je predmet pažnje IDC-a, a saznanja stručnjaka ove analitičarske kuće zavređuju da budu prezentovana široj javnosti.

Modernije i jeftinije rešenje

Kompanija Dell je početkom oktobra predstavila novu seriju uređaja za skladištenje podataka koja će postojeće velike uređaje zameniti manjim potpuno opremljenim i modernizovanim rešenjima, radi efektivnijeg poslovanja organizacija. Dell je takođe objavio svoju bazu podataka za funkcionisanje rastućeg sistema skladištenja, definisanog na osnovu softvera, kao i buduće planove o razvoju i širenju Dell tehnologija za skadištenje podataka.

Da li je digitalna ekonomija i dalje kapitalistička ekonomija?

Tekst koji sledi predstavlja izvod iz “Digitalne ekonomije”, publikacije koju je napisao Don Tapscott, jedan od vodećih svetskih autoriteta kada je reč o inovacijama, medijima, ekonomiji i društvenom uticaju tehnologije, dopunjen njegovim raymi[ljanjem na društvenoj mreži LinkedIn 24. oktobra 2014. godine povodom dvadesetogodišnjice prvog izdanja knjige koja i danas, nakon dve decenije, iznenađuje svojom aktuelnošću.

Share.

Leave A Reply

Verified by MonsterInsights