Broj 157-158

0

Uvodnik IO 157/158

Bezbednost podataka je nešto što je izbilo u prvi plan kada je u pitanju poslovanje. Nije slučajno da su partneri časopisa „Internet ogledalo“ pretežno kompanije iz oblasti infor-matičke bezbednosti. Primetićete da je naš najnoviji „Annual Partner“ od ovog broja Bit-defender koji na domaćem tržištu predstavlja kompanija KEY4S. To znači da ćete u ovom časopisu ubuduće moći da čitate još više značajnih tekstova koji probleme iz ove oblasti rasetljavaju sa različitih aspekata u cilju da vaša kompanija bude spremna za od-govor na sve izazove koje donose sve sofifticiranije pretnje iz sajber prostora.

Sve je počelo…namerno!

Intervju sa Zoranom Kovačevićem objavljen na The Missing Linku New Frontier grupe, kao jedna od poslovnih strategija i priča “onih koji su već pronašli svoje nedostajuće karike i pemostili jaz između korporativnog i prekonektovanog društvenog sveta”.

(Ne)prilike digitalnog poslovanja

“Biznis je digitalan”, skoro da je mantra koju ćete danas moći da čujete na svim poslovnim događajima koji se održavaju u svetu, a sve češće i u našoj zemlji.

Google enterprise rešenja predstavljena korporativnim korisnicima

Miadria d.o.o., Google Inc i Privredna komora Srbije organizovali su 2. jula 2014. u Beogradu skup za velike kompanije na kojem su predstavljena Google Enterprise rešenja.

Bez alata nema zanata

Prezentacija zagrebačke firme Miadria, Googleovog sertifikativnog entrerprise partnera za region bivše Jugoslavije, u prostorijama Privredne komore Srbije, je bila prilika za razgovor o tome šta Google kao globalni brand može da ponudi kompanijama da bi one unapredile svoje poslovanje. Naš sagovornik na ovu temu bio je Lovre Gabrilo, Chief Customer Solutions Officer u Miadrii.

Ključni faktori uspešnosti napada

Check Point Software Technologies, svetski lider za bezbednost Interneta, 18. juna 2014. godine je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da su kombinacija sve sofisticiranijih zlonamernih programa i odsustvo izveštavanja o pretnjama ključni faktor sve većeg broja uspešnih napada.

“Vilin konjic” protiv energetskog sektora

Nedavna kampanja sajber špijunaže protiv više ciljeva, uglavnom uperena na energetski sektor, pružila je napadačima mogućnost da izvedu operacije sabotaže protiv ciljanih žrtava. Napadači poznati kompaniji Symantec kao Dragonfly (Vilin konjic), su uspeli da ugroze brojne strateški važne organizacije u svrhu špijunaže i uspeli su da iskoriste mogućnosti sabotaže koje su im dostupne. Kao rezultat ovih aktivnosti, mogli su da prouzrokuju štetu ili prekid u snabdevanju energijom u pogođenim zemljama.

Proaktivne tehnologije zaštite

Nedavne izjave Symantecovih zvaničnika da sam antivirusni softver više nije dovoljan za sprečavanje pretnji i napada od malicioznih programa izazvale su određenu konfuziju i strepnju pre svega kod ljudi zaduženih za bezbednost podataka u kompanijama. Da bismo otklonili moguće nejasnoće razgovarali smo sa Parisom Kaskasom, glavnim kon-sultantom za pretprodajne aktivnosti u kompaniji MiTech ITC Greece koja je zvanični predstavnik za Symantec proizvode i usluge, kao i sa Hristosom Venturisom, visokim glavnim konsultantom za tehnologiju iz iste kompanije.

Sigurnost pre svega

Posle nekoliko pokušaja, rumunska kompanija Bitdefender, tvorac inovativnog antivirusnog softvera, je po svemu sudeći povukla nekoliko dobrih poteza za prodor na srpsko tržište. Za početak ovlastila je KEY4S, preduzeće za konsalting iz oblasti poslovanja i informacionih tehnologija, kao svog novog eksluzivnog country partnera kako bi on ponudio usluge na srpskom jeziku i potpuno lokalizovanu web podršku i kućnim korisnicima i kompanijama iz Srbije. Povodom toga, razgovarali smo sa Miroslavom Kovačom, Bitdefender Country Managerom iz KEY4S, koji nam je dao više informcija o ovom partnerstvu, kao i o u svetu sve popularnijem antivirusnom softveru koji, prepoznajući sistem po kome se odigravaju tehnološke promene u savremenom društvu, čini se nudi pravi odgovor na pitanja zaštite od svega što ovaj sistem donosi.

Virtuelizacija i čvorište cloud bezbednosti

Preuzeto sa IT Exclusive News servisa Internet ogledala

Kako izabrati bezbednosno rešenje?

U današnjem takmičarskom okruženju – u kom firme pokušavaju da povećaju efikasnost a smanje troškove – virtualizacija više nije rezervisana samo za multinacionalna preduzeća i centre podataka velikih razmera. Obećavajuće je znati da postoji mogućnost da više aplikacija i usluga mogu biti pokrenute na manje servera; da se smanje troškovi nabavke hardvera; da se smanje operativni troškovi vezani za održavanje, prostor i energiju. Zbog svega ovoga, virtualizacija je često važan element u naporima IT odeljenja da zadovolje zahteve firme da više rade a manje troše.

Informisani i siti

Mobilne aplikacije – izbor

Share.

Leave A Reply