Broj 156

0

Uvodnik IO 156

Posledice koje tehnologija ima na IT poslovanje su svuda oko nas, a njeni efekti na industriju su neizbežni. Uspon cloud računarstva ugrožava i pravi probleme svakoj tradicionalnoj zapadnoj IT kompaniji. U tekstu “Budućnost koja pokušava da vas ubije”, a koji smo preuzeli iz IT Exclusive News servisa koji je naša firma nedavno pokrenula, pročitajte koje sve surove istine povezuju kompanije Rackspace, Dell, HP, IBM, Oracle, SAP i drugih…

Šta sve možeš sa svojim domenom…

Korisnici Interneta u Srbiji konačno mogu na jednom mestu da saznaju sve načine korišćenja sopstvenog internet domena. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) pokrenuo je edukativnopromotivnu kampanju nazvanu “Šta sve možeš sa svojim domenom…”, u kojoj je dat odgovor na to pitanje kroz sedam poučnih primera, na zanimljivo ilustrovanom i korisnim sadržajem bogatom sajtu www.domen.rs.

Novi Sad je softverski centar Srbije

U organizaciji Vojvodina ICT klastera u Novom Sadu je 29. i 30. maja održana četvrta Danube IT 2014 konferencija. Glavna tema konferencije „Internet of Things” okupila je značajan broj učesnika kojima je ovo bila prilika da nauče nešto novo od zaista vrsnih predavača, ali i da podele svoja znanja i ikustva sa drugima kroz različite oblike formalnog i neformalnog okupljanja. O aktuelnosti odabrane teme suvišno je govoriti, jer “Internet stvari” je “budućnost koja je počela”, kako smo i sami konstatovali obrađujući ovaj fenomen kao temu broja još u 150. izdanju “Internet ogledala” i vraćajući mu se ponovo u više navrata. Zato, osim na temu, akcenat stavljamo i na nešto što možda ostaje u njenoj senci i promiče pažnji, a to je prepoznata “društvena odgovornost” ICT klastera i jasna ideja o potrebi njihove saradnje. Uprvo o tome smo razgvarali sa Milanom Šolajom, izvršnim direktorom Vojvodina ICT Clustera.

Klasteri su čvorišta informacija

DanubeIT konferencija je bila prilika da saznamo više i o NiCATu, klasteru koji okuplja firme Niškog regiona koje se bave IKTom, optoelektronikom, elektromedicinom, automatikom, odnosno i mašinstvom. O organizaciji klastera, njegovoj strukturi i načinu rada razgovarali smo sa Goranom Mladenovićem, menadžerom NiCATa.

Arhipelag započeo rad na elektronskom izdavaštvu

Izdavačka kuća Arhipelag započela je rad na elektronskom izdavaštvu, najavio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na pres konferenciji održanoj 15. maja povodom sedam godina od osnivanja ove izdavačke kuće.

Statistička slika sajber sveta

Kaspersky Lab je pokrenuo sajt sa jedinstvenim statističkim podacima koji pokazuju kako u realnom vremenu izgleda sajber svet i njegovi stanovnici. Novi internet portal ove kompanije sakuplja statističke podatke širom sveta o tome šta ljudi rade na mreži, koje uređaje koriste i sa kakvim se pretnjama suočavaju.

U svetu promenljivih sajber pretnji

Kompanija Check Point Software Technologies je početkom maja objavila Izveštaj o bezbednosti 2014 u kome detaljno piše o važnijim trendovima pretnji izvučenim sa preko 9.000 bezbednosnih gejtveja postavljenih u privrednim organizacijama širom sveta, u kome se upozorava na ogroman porast novog i nepoznatog malicioznog softvera na mrežama preduzeća.

Budućnost koja pokušava da vas ubije

Surove istine koje povezuju probleme kompanija Rackspace, Dell, HP, IBM, Oracle, SAP i drugih…

Bezbednost virtuelne infrastrukture

U današnjem okruženju visoke konkurencije i sa kompanijama koje pokušavju da povećaju efikasnost i smanje troškove – virtualizacija nije više namenjena samo multi-nacionalnim kompanijama i centrima velikih podataka. Ona otvara mogućnost da se vi-še aplikacija i usluga pokreće sa manjeg broja servera; smanjenje troškove za nabavku hardvera; smanjenje operativnih troškova koji se odnose na održavanje, skladišni pro-stor i utrošenu energiju. Zbog toga, virtuelizacija je često važan element u naporima IT odeljenja da ispune zahtev da “rade više a troše manje”.

Light Agent za “teške poslove”

Virtuelizacija je odluka koja vodi smanjenju troškova, prvenstveno kroz povećanje efikasnosti. Jedna od najvećih prednosti je što omogućava preduzećima da u potpunosti maksimiziraju vrednost njihovog postojećeg hardvera i izbegnu kupovinu i održavanje nove IT opreme.

Hoću da budem on!

Pretpostavljam da je trava uvek zelenija s one strane ograde korporcijskog kampusa. Ova nedelja u Silikonskoj dolini je bila luda za tehnološke vesti (poslednja nedelja marta 2014., prim. Redakcije). Četiri velike tehnološke kompanije su najavile skupe i rizične programe kako bi manje ličile na sebe a više na svoje konkurente.

Share.

Leave A Reply