Broj 150

0

Uvodnik IO 150

Internet of Things je pojam koji se već nekoliko godina provlači u razgovorima o novim tehnologijama, konceptima i rešenjima u IT industriji. IDC definiše Internet of Things koncept kao mrežno povezivanje (bilo žično ili bežično) uređaja ili “stvari”, koje su karakterisane autonomnim provizionisanjem, upravljanjem i praćenjem. Po IDCu, IoT je urođeno analitički i integrisan.

Internet domen je tvoj ili možda nije?

Internet domeni pripadaju onima na čije ime su registrovani, bez obzira na to čiji je internet sajt na veb adresi koja sadrži taj internet domen. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) želi da podseti korisnike Interneta u Srbiji na neke bitne činjenice o kojima moraju da vode računa radi zaštite svog internet identiteta.

Završen četvorodnevni Motorola Roadshow

TeleGroup je, kao jedan od najznačajnijih partnera kompanije Motorola Solutions u regionu, organizovao četvorodnevni „Motorola Roadshow“ sa ciljem da korisnicima predstavi najnovije tehnologije u oblasti profesionalnih radio sistema (TETRA i DMR), SCADA i Enterprise Mobility rešenja. Zajedno sa šest renomiranih predavača iz kompanije Motorola Solutions i uz nesebičnu podršku Regionalnih privrednih komora, održane su prezentacije u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu u periodu od 12. do 15. novembra 2013. godine kome je prisustvovalo ukupno preko 250 korisnika iz segmenta državnih institucija, energetike, industrijske proizvodnje, saobraćaja, telekomunikacija i IT-a.

Rešenja za kritične komunikacije

Po oceni mnogih, jedno od najinteresantnijih predavanja na zajedničkom skupu kompanija TeleGroup i Motorola održao je Mladen Vratonjić, specijalist za javnu bezbednost u preduzeću Motorola Solutions d.o.o. U kratkom intervjuu za “Internet ogledalo” gospodin Vratonjić se još jednom osvrnuo na glavne odlike TETRA sistema i objasnio zašto je kolaboracija LTE i TETRAe neminovnost.

Zajedno je… sigurnije

Deo novinarske ekipe naše Redakcija je prisustvovao odlično osmišljenoj i dobro organizovanoj konferenciji pod nazivom Infosecurity u Banja Luci. Ovom konferencijom, podržanom od čelnih ljudi iz državnog vrha Republike Srpske i brojnim partnerima kompanije TeleGroup, skrenuta je pažnja na jedan od najvažnijih segmenata ITja – IT bezbednost.

Gartner Symposium/ITxpo 2013

U Beogradu, vrlo često odnose prepune kontejnere, naročito zimi kada ne mogu da se probiju do zavejanih ulica. Koliko sam primetio, u Barseloni kontejneri nisu prepuni, a o đubretu pored kontejnera nema ni reči. A da li imate ideju koji grad pravi najviše đubreta na svetu? Među prvima je Dubai. On je za oko 20% veći od Beograda, a đubre razvoze 84 kompanije. Neke od njih u unutrašnjost, na spaljivanje. A onda možete da zamislite gomilu đubretarskih kamiona od kojih svaka brine o svojim kontejnerima. E, direktor jedne kompanije se dosetio – neće njegovi kamioni stalno da šetaju okolo i obilaze često prazne kontejnere. Na kontejnere je stavio RFID kartice, koje centralu obaveštavaju kada je kontejner pun, da dođe kamion da ga pokupi. Na taj način je ostvario uštedu od oko 20%. Kako vam se čini – primena ITja tamo gde ne može da se očekuje? Ovo je klasičan primer u praksi za ono što nazivamo Internet of Things (ili Internet stvari).

Internet stvari – budućnost koja je počela

Danas imamo po milijardu instaliranih tranzistora na svaku osobu na planeti! Krajem 2010. godine na planeti je bilo instalirano 30 milijardi RFID tagova. Ova činjenica nam daje potpuno pravo da kažemo da smo svi međusobno povezani: od lanaca snabdevanja, do gradova, pa čak i prirodnih sistema kao što su reke i objekti na njima.

Internet of Things 2013 – 2020: Milijarde stvari, trilioni dolara

U studiji objavljenoj u oktobru ove godine, u kojoj analizira mogućnosti rastućeg tržišta Internet stvari (Internet of Things – IoT) i razmatra ključne tržišne trendove koji doprinose rastu IoT na svetskom nivou, IDC konstatuje da Internet stvari predstavlja novi konstrukt u ICT svetu; da je to nova tržišna propozicija koja zaposeda kolektivni um IT vendora, servis provajdera i sistem integratora, jer predstavlja veliki potencijal za nove tokove prihoda i nove kupce.

DoS i DDoS

Internet je globalna mreža na koju su povezane milijarde različitih uređaja i koji omogućava njihovu brzu razmenu podataka i informacija. I pored te činjenice Internet ipak ima ograničene resurse i njihova potrošnja (iskorišćenost) nije beskonačna. Internet linkovi, kapaciteti mrežnih uređaja, računarski procesori i uređaji za skladištenje podataka imaju svoje limite koji mogu biti iskorišćeni kao meta napada.

Odgovor na DoS napade i njihovo ublažavanje

Iako ne postoji rešenje koje bi bilo “srebrni metak” protiv DoS napada, podskup Check Point Software Blades alata može biti veoma efikasno sredstvo da se ovi napadi ublaže. Naime, korisnici koji imaju raspoređene ove “blades” alate mogu uz njihovu pomoć da, tokom DoS napada, identifikuju izvore i obrasce napada, kao i druge identifikacione elemente koji mogu da pomognu u ublažavanju napada.

Da li iskreno verujete u sigurnost vaše aplikacije?

Bezbednost poslovnih аplikаcijа još uvek je retkа temа poslovnih i IT sаstаnаkа. To ne znаči dа pretnje nemа; onа je čak vrlo reаlnа. Rаnjivost postoji u bilo kojoj krupnoj аplikаciji gde nije rаđenа аnаlizа i rešаvаnje rаnjivosti, i uzrokovаna je činjenicom dа u projektu rаzvojа i stvаrаnje softverа učestvuju veliki broj ljudi. Većina njih i nije upoznata sа prаktikom izrade sigurnog kodа i svim ostalim pratećim elementima u postupku isporuke “neranjive” aplikacije.

My name is Bond, James Bond. Al zamalo!

Kad god pomislim da više ništa ne može da me iznenadi grdno se razočaram. Uvek može, i to po pravilu loše. Tako je bilo i ovaj put. Poštanski sandučići u zgradi mog prijatelja osvanuli su zatrpani reklamnim materijalom. Ništa novo. Međutim, proizvodi koji se reklamiraju uopšte nisu za reklamiranje. Barem ne po mom shvatanju.

Share.

Leave A Reply