Broj 149

0

Uvodnik IO 149

Oktobar je mesec kada se kompanijske konferencije ređaju jedna za drugom u dugom nizu jesenjih događanja. To je vreme kada se one poznate, a i one manje poznate obraćaju svojim postojećim i potencijalnim korisnicima prezentujući im svoja najnovija rešenja i trudeći se da budu zanimljive, edukativne i korisne. Ovog oktobra je održano nekoliko važnih dešavanja, počevši od EMC Foruma, preko DATUMa, HPovog Technology@Worka, pa sve do Microsoft Sinergije koja je ove godine trajala cela četiri dana. U međuvremenu je održan i IBMov event, a kompanija Lenovo je prvi put u Srbiji promovisala svoj SmartPhone biznis i predstavila svoje prve telephone iz ovog segmenta.

Sinergija 2013 – Velika Microsftova tranzicija

Sinergija 13 je održana od 22. do 25. oktobra u beogradskom hotelu Hyatt pod sloganom „New Experience. Centralna tema ovogodišnje Sinergije bila je sveprisutni Cloud Computing, kao i rešenja koja ga okružuju. Naravno, u skladu sa oficijelnim sloganom, ove godine je na Sinergiji predstavljen i Windows 8.1 operativni sistem koga odlikuje jedinstveno korisničko iskustvo pri njegovoj upotrebi. Na Sinergiji 13 je naglašeno i Microsoftovo novo poslovno usmerenje ka Devices & Services modelu poslovanja kompanije.

Informatika na Sinergiji 2013 – Softver za rafinerije nafte

Na Sinergiji 2013 stručnjaci Informatike A.D. su predstavili novi sistem za otpremu derivata, primenjen u Rafineriji nafte Pančevo.

Biznis je digitalan

Dinka Erora smo upoznali na ovogodišnjem EMC Forumu, gde je u prisustvu preko 500 učesnika održao više nego sjajno predavanje o savremenim IT trendovima u poslovanju i, naravno, o tome kako Cloud i Big Data mogu da transformišu poslovanje. Njegovo predavanje je plenilo duhovitim opaskama i vicevima o Muji i Hasi, koji su imali za cilj da narodskim jezikom slušaocima približe savremene tehnološke trendove, posebno one koji su izašli iz kompanije za koju radi. Kad god se “dočepamo” nekog ko je, kao u ovom slučaju Dinko, na veoma važnom položaju u jakoj globalnoj kompaniji, kakva je EMC, poželimo da od sagovornika izvučemo što više zanimljivih informacija o njegovom poslu, ljudima sa kojima radi, životu, tehnologiji… Pogotovo kada je ta osoba “naše gore list”. I pored brojnih sastanaka koje je imao u okviru Foruma Dinko Eror je našao vremena da porazgovara sa nama, čak i da nam udeli kompliment da je “Interenet ogledalo” jedan od retkih časopisa iz Srbije koji čita u Nemačkoj.

Tehnologija za uspešno poslovanje

Ovogodišnja HP konferencija pod nazivom Technology@work 2013 je prestavila posetiocima najnovija rešenja u oblasti storidža, servera i networkinga na prezentacijama i demo workshopovima izvedenim na opremi najnovije generacije. Ovakve konferencije su dobra prilika i povod da da se obave razgovori sa njihovim direktorima koji su, po nepisanom pravilu, uvek u gužvi i nedostaje im vremena. Direktor HP Srbija Miloš Đurković je kao i obično kada je naš časopis u pitanju bio raspoložen i spreman za razgovor.

Pametni telefoni za sve segmente tržišta

U julu 2013. godine kompnija Lenovo je postala broj 1 PC proizvođač u svetu. I to nije više novost. Novo što je uočeno u aktivnostima Lenova jeste njihov agresivni nastup na tržištu smart telefona i pronalaženje prostora u kome će se udenuti sa ovom vrstom proizvoda. U svom tržišnom pohodu zakačili su nedavno i našu zemlju i napravili zanimljivu promociju najnovijih modela u beogradskom klubu „Promenada“. Iskoristili smo priliku da Jovanu Glamočaninu, country manageru Lenova, postavimo nekoliko pitanja u vezi sa novim SmartPhone konceptom Lenova, na koja je on, iako u velikoj gužvi zbog promocije koja sam što nije počela, rado odgovorio.

Za kvalitetniji život

Danas, čak 50 % svetske populacije živi u gradovima, a očekuje se da će se do 2050. godine broj stanovnika u gradovima skoro udvostručiti. Evropski kontinent je jedan od najurbanizovanijih i, prema istraživanjima, u naredne četiri decenije čak 84 % njegove teritorije biće urbanizovano. Korišćenje IKT rešenja u različitim oblastima urbanizacije, poput transporta, energije, izgradnje infrastrukture, je ključno za održivost i kvalitetan život u velikim gradovima. Ideja „pametnih“ gradova prisutna je u celom svetu sa ciljem da se gradovi transformišu u inteligentnije i efikasnije urbanističke celine koje će dati vidljive benefite svojim stanovnicima.

Sigurnost DNS servisa

DNS servis je jedini centralizovan i hijerarhijski organizovan servis na internetu. Uz to, DNS servis se od svog nastanka veoma malo menjao. Stoga je razumljivo da DNS serveri, zbog svog značaja, predstavljaju stalnu metu zlonamernih korisnika interneta. Ciljevi napadača mogu biti različiti, od političkih i verskih do materijalnih, ili jednostavno destruktivnih.

Najozbiljniji napadi i bezbedonosne pretnje ostaju skriveni od network administratora

U svom Security Reportu 2013 kompanija Check Point analizira najveće bezbedonosne pretnje, slučajne gubitke podataka, rizične aplikacije i ostale rizike, fokusirajući se na skrivene rizike koji utiču na korporativne mreže, posebno ukazujući na činjenicu da je prošle godine mnogo ozbiljnih pretnji ostalo skriveno mrežnim administratorima…

“Di su moji (IT) novci?” ili ti IT Asset Management

Velika brzina u kome se odvija današnje poslovanje zahteva da IT bude visoko efikasan. Efikasnost ITa se povećava i pomoću procesa koji omogućava kvalitativno i efikasno praćenje promena i kontrolu IT troškova. Jedan od procesa kojim se poboljšava efikasnost IT odelenja je i Asset management.

Izlazak na telefonsku mrežu Microsoft Lynca

Sangoma je ugradila Session Border Controller u svoj “Sve u Jedan” Lync uređaj i osvojila Microsoft Lync 2013 sertifikaciju za kompatibilnost. Lync Express je jedini takav uređaj na tržištu! Najnovije izdanje Lync Express uređaja, sertifikovanog za MS Lync 2013, integriše i Session Border Controller za SIP Trunking primenu i povezivanje i podiže kapacitet da opslužuje i 1.000 radnih mesta.

Postoji li zaista onlajn ličnost?

Prema globalnom istraživanju kompanije MasterCard koje je objavljeno početkom oktobra ove godine, odgovor je potvrdan.

Navijači na stadionu tvituju najglasnije

Nova studija otkriva kako fanovi sa tribina pokreću preko jedne trećine svih konverzacija o utakmici na društvenim medijima

Share.

Leave A Reply