Broj 148

0

Uvodnik IO 148

Sa velikim zadovoljstvom želim da najavim serijal tekstova o DNS-u (Domain Name System), koji počinje od ovog izdanja „Internet ogledala“ i svakako će vam rasvetliti mnoge nedoumice. „Uloga DNS-a je da korisnicima omogući povezivanje računara na Internetu, a da pri tome korisnici koriste slovne izraze koji se lako pamte. Mnogi od vas već znaju, ili su čuli, da računari međusobno komuniciraju preko numeričkih adresa, ili IP adresa. Pojednostavljeno, DNS je „IP imenik“ koji slovne adrese računara i internet servisa povezuje sa odgovarajućim IP adresama (brojevima)“, lagano uvodi u priču au-tor tekstova Žarko Kecić, izvršni direktor za IKT usluge u RNIDS-u.

DNS servis

Svi korisnici Interneta skoro uvek koriste DNS (Domain Name System) da bi se povezali sa odgovarajućim internet servisom. Uloga DNSa je da korisnicima omogući povezivanje računara na Internetu, a da pri tome korisnici koriste slovne izraze koji se lako pamte.

IQ+H2O = Serbian Silicon Valley

Nekada je dolina Santa Klara bila voćnjak. U blizini je bio San Francisko sa svojim predivnim zalivom i još čuvenijim mostom. Stari španski put El Kamino Real (šp. El Camino Real), ili u prevodu na srpski Kraljevski put, presecao je ovu dolinu dimenzija 50 hektara 25 km. Ove dimenzije nisu toliko bitne, koliko su bitne dimenzije njenog tehnološkog razvoja na svetsku ekonomiju…

Istraživanje: Deset najplaćenijih IT zanimanja u 2013. godini

Najavljivane prognoze porasta potražnje za IT stručnjacima izgleda da su bile tačne. Prema sprovedenim istraživanjima, rezultate kojih je nedavno distribuirala IT Academy Link grupe, ove godine broj IT poslova se povećao za skoro polovinu. Samo u toku juna meseca na Nacionalnom birou za zapošljavanje u USA našlo se čak 18.200 novootvorenih radnih mesta u oblasti IT-ja.

Studija slučaja: Microsoft Azure u kompaniji Blutek

Kompanija Blutek, čiji je osnivač i vlasnik Delta Generali Osiguranje, čuvala je poslovne podatke u Excel i Word fajlovima. Zaposleni su koristili lokalne aplikacije za unos podataka i ručno pripremali i slali izveštaje u sedište kompanije na obradu. U praksi, ovaj pristup se pokazao kao spor, neefikasan i podložan greškama. Zbog toga je Delta Generali Osiguranje odlučilo da uspostavi centralizovan informacioni sistem u Bluteku. Novi sistem obezbedio je da Blutek raspolaže aktuelnim poslovnim informacijama, omogućivši zaposlenima unos podataka na terenu.

Dropbox platforma: Zamena za hard drive?

U nameri da u potpunosti zameni hard drive, Dropbox čini značajne korake kako bi proširio poslovanje od jednostavne cloud storage aplikacije do kvalifikovane platforme servisa…

SMB kao pokretač inovacija u IT-u

Thoran Rodrigues, redovni saradnik TechRepublice na The Enterprise Cloud blogu koji pokriva najnovija dešavanja i glavne igrače u cloud tehnologiji, te daje praktične savete za procenu provajdera cloud aplikacija i usluga i iznosi najbolje prakse implementacije i upravljanja cloud preduzeća, u svom postu od 14. jula ove godine objašnjava kako Cloud tehnologija omogućava malim kompanijama da se takmiče sa velikim provajderima, čineći softver na nivou preduzeća dostupnim svima…

Tableau Software: Za inteligentniji biznis

Od svog osnivanja na Stanfordu 2003. godine Tableau Software je imao za cilj da u oblast BI unese revolucionarne novine. Do pojave Tableau Softwarea BI je bio gotovo bez ostatka gola deskritpivna analitička alatka u rukama IT odeljenja, čija namena je bila da poslovodstvu dostavlja, u unapred definisanim rokovima, unapred definisane izveštaje bazirane na rigidnim modelima primenjenim na fiksnom, poznatom i kruto definisanom skupu podataka – drugim imenom, statistika.

Usluga Android programerima i – sajber kriminalcima

Usluga Google Cloud Messaging je odličan način za programere da upravljaju proverenim aplikacijama, međutim, ova usluga je postala i nesvesni saučesnik sajber kriminala. Kompanija Kaspersky Lab je otkrila nekoliko popularnih zlonamernih programa koji koriste GCM uslugu kao jeftin i jednostavan kanal komunikacije između sajberkriminalaca koji su ih stvorili.

Multi-Device 2014 – jedno rešenje za zaštitu svih uređaja

Kaspersky Internet Security Multi Device 2014 je novi bezbednosni proizvod koji pruža vrhunsku zaštitu za najčešće korišćene uređaje. Ovo rešenje štiti ne samo Windows računar, već i Android smart telefone i tablete i Mac računare, što omogućava zaštitu bilo koje kombinacije uređaja jednim aktivacionim kôdom

image

Promena bezbednosne strategije

Sredinom septembra HP je predstavio nove proizvode i usluge koje kompanijama omogućavaju da se izbore sa napadima, da upravljaju rizikom i da poboljšaju zaštitu od sve većeg broja opasnosti.

Revizija Windows operativnih sistema

Generalno, ne postoji kompletna i adekvatna definicija operativnih sistema. Mnogo je lakše definisati operativne sisteme po onome što oni rade nego po onome šta oni zapravo jesu. Operativni sistem objedinjuje u celinu raznorodne delove računara i praktično ”sakriva” od krajnjeg korisnika detalje njegovog funkcionisanja. Operativni sistem stvara za korisnika radno okruženje koje rukuje procesima i datotekama, umesto bitovima, bajtovima i blokovima.

Studija slučaja: Saga – Primarni data centar u Elektrovojvodini

Proširenje kapaciteta i modernizovanje opreme za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja informatičkih servisa u preduzeću za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom na području Autonomne pokrajine Vojvodine.

Veća fleksibilnost za novu generaciju data centara

Kompanija Intel je 10. septembra 2013. predstavila seriju Intel Xeon E52600 v2 procesora (kodnog naziva „Ivy BridgeEP“) koja najavljuje redifinisanje infrastrukture servera, skladišta i umreženja koja se nalaze u data centrima. Uz veću efikasnost i fleksibilnost, ovi procesori treba da omoguće brzo izvršenje usluga za računarstvo visokih performansi, cloud i enterprise segmente, i da ponude nove mogućnosti za provajdere telekomunikacionih usluga.

Novo od kompanije Lenovo

Kompanija Lenovo je 3. septembra 2013. dodala u svoj ThinkPad portfolio nove tanje i laganije uređaje. ThinkPad T440s, T440 i X240 pokazuju promišljene i svrsishodne promene ka dizajnu koji je više usmeren na korisnike.

Mobilne aplikacije: “Beograd priča”

Nesvakidašnjim obilaskom glavnog grada uz pomoć mobilnog telefona, Telekom Srbija, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, nedavno je predstavio sveobuhvatnu aplikaciju čiji je sastavni deo “izmenjena stvarnost” (augmented reality) “Beograd priča”.

Share.

Leave A Reply