Broj 146

0

Uvodnik IO 146

Kada je reč o intervjuima sa IT menadžerima „Internet ogledalo“ u tom novinarskom žanru nikad nije oskudevalo. Istina da više očiju uvek bolje vidi nije sporna, pa je tako i poslovno okruženje moguće oceniti daleko objektivnije ukoliko se ono pogleda i kroz prizmu znanja i iskustva uspešnih profesionalaca. Kada je reč o ICT tržištu, jedan od vrlo kompetentnih da govori sa pozicije stručnjaka iz prakse o trenutnom stanju, problemima, načinima rada i poslovnim prilikama svakako je Milan Jevtić, direktor Funkcije poslovnog razvoja softvera u kompaniji Saga…

Research@Intel 2013: Otvorena vrata budućnosti

Automobilski farovi koji štite, ekrani koji omogućavaju fotografijama da ispričaju doživljaje na jedinstven način, personalizovano šoping iskustvo… samo su neke od inovacija koje je kompanija Intel predstavila na svom 11. godišnjem skupu Research@Intel, održanom od 24. do 26. juna 2013. u San Francisku. Dešavanje je otvorio Džastin Retner, tehnološki direktor Intela, ističući 20 neverovatnih istraživačkih projekata predstavljenih u okviru izložbe.

Potpuno novi Windows

Kompanija Microsoft je krajem juna objavila globalnu dostupnost Windows 8.1 Preview verzije nadogradnje za najpoznatiji operativni sistem na svetu. Čelnici Microsofta objavili su ovu vest tokom svog uvodnog izlaganja na Build konferenciji posvećenoj programerima.

Nove mogućnosti za programere

Na Build 2013 konferenciji u Moskone centru u San Francisku, Microsoft je okupio hiljade programera, a stotine hiljada gledalaca je pratilo ovaj događaj uživo putem video prenosa. Prezentacije Satije Nadel, predsednice odeljenja za razvoj servera biznis alata, i Stiva Gugenhajmera, potpredsednika kompanije i šefa odeljenja razvoja tehnoloških rešenja, pokazale su konzistentnost Windows platforme koja programerima omogućuje lak razvoj aplikacija za širok dijapazon uređaja i usluga.

Nova rešenja za nove zahteve

Od 11. do 13. juna 2013. u Las Vegasu je održana još jedna HP godišnja konferencija Discover, na kojoj je predstavljeno mnoštvo novih stvari: od servera po više nego povoljnim cenama, preko storidža i mrežne opreme, do softverskih i cloud rešenja.

Poslovanje u kontekstu međunarodnog holdinga

Istina da više očiju uvek bolje vidi nije sporna, pa je tako i poslovno okruženje moguće oceniti daleko objektivnije ukoliko se ono pogleda i kroz prizmu znanja i iskustva uspešnih profesionalaca. Kada je reč o ICT tržištu, jedan od vrlo kompetentnih da govori sa pozicije stručnjaka iz prakse o trenutnom stanju, problemima, načinima rada i poslovnim prilikama svakako je Milan Jevtić, direktor Funkcije poslovnog razvoja softvera u kompaniji Saga.

Poslovanje u realnom vremenu

Radi ojačavanja ponude strateških usluga za SAP rešenja, HP značajno investira u usluge za brzo pokretanje SAP Business Suite softvera sa SAP HANA podrškom. Ova rešenja dopunjuju postojeće SAP HANA usluge i omogućiće korisnicima da pređu na poslovanje u realnom vremenu.

Digital Signage Hosting: sve je vezano za lokacije

Da li ste znali da, kada je u pitanju Digital Signage Hosting, postoje razlike između Webbased SaaS rešenja, Lokalnog servera (onpremise server) i desktop aplikacija?

image

Istraživanje: Zaposleni bez kontrole

Ograničavanje pokretanja aplikacija pojačava bezbednost korporativnih radnih stanica i efikasnost zaposlenih. Međutim, prema istraživanju koje je uradila kompanija u saradnji sa kompanijom B2B International u novembru prošle godine, 57 % kompanija ne koristi nikakve specijalizovane alatke za kontrolu pokretanja aplikacija.

Bolje sprečiti nego lečiti

Koliko puta vam se desilo da vam je život proleteo pred očima kada je u uglu vašeg računara iskočilo: Something’s Not Right Here… i dok promiču reči malware, trojan, worms, virus… pojmovi kojih se svaki računar plaši, polako se opraštate sa svim uspomenama koje imate u kompjuteru i mrzite sebe što to nigde niste sačuvali. I, tek u ovom trenutku ozbiljno žalite što ne znate više o zlikovcima iz utrobe Trojanskog konja koji napadaju vaš život i uspomene pohranjene u računaru.

image

Adekvatna odbrana u preduzećima svih veličina

Check Point, jedan od svetskih lidera u obezbeđivanju Interneta, nedavno je predstavio novu liniju bezbednosnih uređaja dizajniranih da se bore protiv Distributed Denial of Service (DDoS) napada. Nova DDoS Protector tehnika isporučuje višeslojnu zaštitu i do 12 Gbps protoka da bi se pomoglo preduzećima da zaustave i brane se od najšireg spektra DDoS napada.

Pet stvari koje IT tim treba da zna

Mobilne aplikacije su se raširile brže od bilo koje druge tehnologije u svim društvenim i poslovnim sferama. Širom sveta, ljudi ih koriste za proveru letova i polazaka autobusa, stanja na računu i sportskih rezultata, da rezervišu karte za pozorište i mesto u restoranu, kupuju, plaćaju račune i ostvaruju kontakt sa drugim korisnicima mobilnih telefona i tableta.

Nove funkcionalnosti Philipsove Hue aplikacije

Philips je lansirao novu generaciju aplikacije za Hue sistem osvetljenja, koja omogućava korisnicima da kontrolišu svoje sijalice preko smart telefona ili tableta uz još veću fleksibilnost i širinu upotrebe nego ranije. Novi kanal Phlips Hue sistema na IFTTT (If This Then That / Ako ovako, onda onako) omogućava pristup bilo kojoj aplikaciji za programiranje interfejsa (API) na internetu, što omogućava Hue pametnim sijalicama da deluju kao informacioni portali i vizuelni signali za nove informacije o vremenu, akcijama na berzi, sportskim rezultatima, mejlovima, društvenim mrežama i još mnogo toga.

Web panorama

Izbor sajtova

Blog off: Izlaz za nuždu!

Ako ste pomislili da se iza naslova krije neka smicalica, moram da vas razočaram. Ne krije se ništa. Naslov je jednostavno prepisan. Međutim, ovako napisan, verovatno bi trebalo da stoji na nekom mestu predviđenom za nuždu. Mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam ga pročitao na bočnim staklima jednog autobusa! Uz dopunsko objašnjenje (malim slovima): “U slučaju opasnosti razbiti staklo”. Ostao sam potpuno zbunjen. Pa sad, ako bi nečija nužda bila opasna, ta osoba bi mogla komotno da razbije staklo. Vozač bi normalno odmah zaustavio autobus, a putnik bi iskočio kroz otvor gde je nekada stajalo staklo i postupio po “nužnom uputstvu”!

Share.

Leave A Reply