Broj 144

0

Uvodnik IO 144

IT bezbednost je danas jedna od najvažnijih oblasti Informatike i od načina na koji joj se pristupi zavisiće i sigurnost poslovanja neke kompanije, institucije, mreže. Tehnologija je odavno na fastforward putu, i promene koje se odvijaju u njenom bekgroundu su večiti izazov za sve njene aktere, od onih koji je stvaraju do onih koji tehnologiju koriste.

Nоvi trеnutаk u kоrišćеnju srpskоg јеzikа u infоrmаtičkim tеhnоlоgiјаmа

Prоgrаmski pаkеt RАS sа prаvоpisоm i srpskim rеčnikоm nа dаr srpskоm nаrоdu…

PayPal i za građane Srbije

Od sada će i rezidenti Srbije mogu nesmetano da kupuju na Internetu koristeći PayPal na hiljadama online prodavnica, pošto je taj međunarodni platni servis u kasnim satima 9. aprila, pušten i na teritoriji Srbije.

Security kao dodata vrednost

Kompanija TeleGroup, zajedno sa globalnim partnerom kompanijom Cisco Systems, 3. aprila je održala treću Infosecurity konferenciju, sa ciljem, kako je naglašeno, da “podigne svest šire javnosti o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbednost, koja je kamen temeljac ekonomske i društvene stabilnosti svake države”. Veoma sadržajno predavanje ovom prilikom imao je Dalibor Ratković, direktor ICT odeljenja, TeleGroup BiH, pa smo ga zamolili da za čitaoce “Internet ogledala” da kratak rezime svog izlaganja.

Zaštita spolja i iznutra

U ime kompanije Cisco, na TeleGroup Infosecurity konferenciji predavanje je održao sistem inženjer Dragan Novaković. Okosnica njegovog izlaganja bile su pretnje koje dolaze od BYOD trenda, a nama se činilo zanimljivim da nam gospodin Novaković da kratku retrospektivu internet pretnji i da kaže nešto o rešenjima koja u security oblasti nudi kompanija Cisco.

BYOD – Rizici i koristi

Bilo da je reč o krajnjem korisniku ili IT administratoru BYOD (Bring Your Own Device) danas postaje pravilo a ne izuzetak na radnom mestu. Iako BYOD može da znači pogodnost za vaše zaposlene, morate da mislite i o njegovom uticaju na bezbednost, odnosno na korporativne modele zaštite. Stručnjaci kompanije Sophos Gerhard Eselberg (Gerhard Eschelbeck), glavni tehnološki direktor, i Dејvid Švаrcbеrg (David Schwartzberg), viši inžеnjеr bеzbеdnоsti, u nedavno objavljenom whitepaperu upravo objašnjavaju rizike i koristi BYODa, i pokazuju kako se može usvojiti BYOD na radnom mestu istovremeno štiteći svoje podatke.

Potpuna bezbednost i maksimalna zaštita računara

Kompanija Kaspersky Lab nedavno je predstavila novu verziju svog vodećeg proizvoda za zaštitu računarskih korisnika – Kaspersky PURE 3.0 Total Security, koja nudi sve što je korisnicima potrebno u okviru bezbednosnog paketa za računare, uključujući i bezbednost internet bankarstva, upravljanje lozinkama i onlajn podršku, pruža maksimalnu zaštitu za korisnike i obezbeđuje njihove onlajn aktivnosti i digitalnu imovinu preko matične mreže računara.

Problem sasečen u korenu

Online Scanner, F-Secure besplatna alatka, potpuno je obnovljen i sada je brži, lakši i moćniji nego ranije – sada otklanja i napredne rootkitove, koji su najteži za uklanjanje.

Caru carevo, Bogu božije

Razvoj i široka primena društvenih mreža u komunikaciji ali i poslovanju dodali su novu dimenziju pitanju zaštite ličnih podataka i privatnosti. Revizija pojma privatnosti, koja se dešava razvojem Interneta, posmatrano i iz aspekta načina prikupljanja i distribuiranja podataka o ličnosti, već godinama je tema o kojoj raspravljaju i stručnjaci i laici. Nama se učinilo zanimljivim da se pogledamo šta o tome kaže Srpska pravoslavna crkva.

Početak novog IT stila

Softverski definisani serveri projektovani za data centar, napravljeni za planetu…

image

Šest pitanja za CIO-a

Većina direktora koji zauzimaju CEO i CFO pozicije zna da IT treba da se vodi kao biznis. Ipak, CIO ponekad ima nedoumice kako ovo sprovesti. Kako IT prevesti iz troškovnog centra u izvor visoko kvalitetnih servisa, novih tehnologija i inovacija koje donose prihode? Kako ostvariti jednostavan uvid u to šta kompanija dobija za svoja ulaganja u IT? Kako uskladiti IT aktivnosti sa korporativnim ciljevima i prioritetima?

Tuđe nemamo, svoje imamo!

Kao i u mnogim drugim oblastima, u Srbiji postoje potpuno nelogične i pogrešne ideje i o prisustvu firmi na Internetu. Mnogi žive u zabludi da su rešili sve svoje internet potrebe time što imaju “nešto na Fejsbuku”. Da li oni to zaista “imaju” i koliko izgledaju ozbiljno kao podstanari na nečijem tuđem sajtu, bez sopstvenog internet sajta, na sopstvenom internet domenu?

Tviter kao poslovni alat

Tviter može da bude izuzetno vredna marketinška alatka. U ovom prilogu objasnićemo neke specifične slučajeve njegove upotrebne u ovu svrhu, koje kao efikasne preporučuje i Brittany Leaning, social media menadžer u HubSpotu, kao i mogućnosti da se Tviter iskoristi za PR i korisnički servis

Share.

Leave A Reply