Broj 143

0

Uvodnik IO 143

Najvažniji događaj ovog meseca je svakako CeBIT, čuveni sajam IT i telekomunikacija. Naša redakcija je imala priliku da bude prisutna na njemu i u ovom izdanju “Internet ogledala” ćete naći tekst i video prilog kroz koji ćete moći da steknete uvid u ono šta se događalo u nemačkom gradu Hanoveru. Nas je posebno interesovao nastup naše državne delegacije i promocija programa mera „državne pomoći IT industriji Srbije“, kao i nastupi srpskih firmi okupljenih na SIEPA štandu, njihova iskustva sa ovog značajnog sajma, očekivanja kao i interesovanje posetilaca.

CeBit je svet

CeBIT kao najveći svetski sajam predstavio je digitalne tehnologije i telekomunikaciona rešenja za kućne korisnike i poslovna okruženja. Ključna ciljna grupa su korisnici iz sektora industrije, veleprodaje i maloprodaje, bankarstva, usluga, vladine agencije, nauke kao i svi oni koji se interesuju za tehnologiju. CeBIT je ponudio međunarodnu platformu za poređenje trenutnih trendova u industriji, kao i prezentaciju proizvoda. Ovogodišnji CeBIT je otvorila Angela Merkel a na otvaranju je prisustvovalo oko 2.500 pozvanih gostiju.

Srbija na CeBITu 2013

Na ovogodišnjem CeBITu izlagalo je deset kompanija iz Srbije. Kao samostalni izlagači nastupili su Iritel, Geneko i HCP, dok su u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) u okviru Nacionalnog štanda Srbije izlagači bili: ComData, Belit, Omnicom Solutions, HTEC, Essential Dots, 2DSoft i ASW Inženjering.

Sve za konkurentnost srpskih kompanija

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) i ove godine je (po deseti put) organizovala nastup srpskih kompanija na CeBIT-u. Slobodana Markovića, savetnika za ICT u ovoj agenciji, zatekli smo na Nacionalnom štandu Srbije zauzetog poslom. Ipak, rado je odvojio malo vremena da nam kaže par opštih činjenica o nastupu srpskih firmi na ovom prestižnom sajmu, kao i o prezentaciji Programa pomoći srpske države IT sektoru, koju je takođe organizovala SIEPA.

Budućnost u nеаrshоringu

Kompanija ComData je jedan od doajena srpskog ICTa. Bavi se razvojem i implementacijom složenih IT sistema, isporučujući klijentima kvalitetna i pouzdana poslovna rešenja, razvijena prema njihovim potrebama. ComData ima značajno iskustvo kada su sajamski nastupi u pitanju, a na CeBITu je akcenat stavila na nеаrshоring, otvorena za sve one koji u njihovom nеаrshоring pristupu, koji pored ostalog podrazumeva pоsеbаn tim sа јаkim tеhničkim bekgraundom, namenski inоvаtivni i krеаtivni tim, koncept za transfer tehnologije i knowhowa, prilаgоđаvаnjе zаhtеvimа i operativnim metodama kliјеnаtа, usklаđivаnjе sа strаtеškim cilјеvimа, ali i dugoročno partnerstvo i fiksnu cenu projekta, vide i svoju poslovnu priliku. Svoje utiske i očekivanja od sajma s nama je podelio Dragan Majkić, “prvi čovek” ove ugledne novosadske kompanije.

Odgovor na sve zahteve

Među izlagačima u okviru nacionalnog štanda Srbije bila je i kompanija Belit (Belgrade Information Technologies) okosnicu čije ponude čine elektronski servisi u oblasti bankarstva i finansija. Tokom deset godina rada Belit je reputaciju gradio na kvalitetu svojih proizvoda, a među klijentima kompanije danas su brojne državne i javne institucije, 70% srpskih banaka, ali i ugledne organizacije iz nekih drugih sektora. Kompanija je na CeBITu bila peti put, s osnovnim ciljem da predstavi svoj dotadašnji rad kao i nove proizvode, te da potraži partnere za svoje ambiciozne poslovne planove. Odgovor na pitanja koliko su bili uspešni u tome i kako ocenjuju ovogodišnji sajam potražili smo od Predraga Rajačića, menadžera razvoja.

Biti prisutan!

Tokom trajanja CeBIT-a 2013, na štandu A37 u hali 5 svi zainteresovani mogli su da posete i HTEC (High Tech Engineering Center ). Ova mlada ali već respektabilna kompanija, kao osnovni cilj svog drugog nastupa na jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija ICT industrije odredila je pronalaženje partnera u Nemačkoj i Evropi, preporučujući se pažnji onih koji “tragaju za pouzdanim IT outsourcing development partnerom u Centralnoj Evropi” i žele “dа rаzviјu nоvе prоizvоdе, urade rеdizајn pоstојеćih, da prоširе svоје timоvе i smаnjе trоškоvе rаzvоја istovremeno zadržavajući kvаlitеt rаzvоја nа vеоmа visоkоm nivоu”. O tome, kao i o značaju samog prisustva na sajmovima kao načinu eksponiranja na stranim tržištima govorio nam je Aleksandar Čabrilo, vlasnik i direktor HTEC-a.

Priprema osnov uspeha

Kompanija Omnicom Solutions posluje od 1999. godine. Bavi se razvojem softvera i iza sebe ima više od 300 implementiranih projekata. Tokom vremena zadobila je poverenje velikog broja partnera iz severne Amerike i Evrope. Profesionalni pristup poslu, inventivnost i garantovani kvalitet usluge identifikuju kao osnovne razloge koji klijente navode na saradnju sa njima. Ozbiljno su, kažu, pripremali i svoj nastup na CeBITu, videvši u njemu “mogućnost za susret sa potencijalnim investitorima i za kreiranje novih poslovnih kontakata”. U najboljem svetlu predstavili su usluge veb i mobilnog razvojnog centra. Osnivač i direktor kompanije Omnicom Solutions je Rade Mačković. On je kompaniju predstavljao i na CeBITu.

Drugi put na CeBIT-u

Essential Dots je kompanija koja se bavi razvojem softvera. Specijalizovana je za kreiranje složenih veb sajtova i veb aplikacija zasnovanih na TYPO3 CMS. Osnovana je 2007. godine, a na CeBITu je nastupila po drugi put, da bi, kako kažu, “unapređivali odnose sa partnerima”. Tokom našeg kratkog razgovora sa Nikolom Stojiljkovićem, vlasnikom i generalnim direktorom kompanije, i sami smo bili svedoci interesovanja za njihove proizvode, koje su posetioci sajma iskazivali ne samo zadržavanjem ispred štanda, već i vrlo konkretnim pitanjima. Stručnjaci Essential Dotsa su i bili tu da bi pružili informaciju više…

Spremni za saradnju

ASW Inženjering postoji duže od dve decenije. Osnovan je davne 1990. u Sarajevu, da bi dve godine kasnije poslovanje nastavio u Beogradu. Danas uživa ugled inovativne i visoko profesionalne softverske kompanije koja u svom portfoliu ima čitavu lepezu proizvoda i usluga koji, kako kažu, omogućavaju potpunu informacionu podršku za integraciju kompletnog poslovanja jedne kompanije ili holdinga”. Na CeBIT-u ASW je predstavio Nemanja Avlijaš, rukovodilac tima za prodaju i marketing, pa je bilo sasvim logično da baš njega zamolimo da nam kaže nešto o strategiji i ciljevima kompanije i njenom nastupu na vodećem evropskom IT sajmu.

Veliko interesovanje posetilaca

Kompanija 2D Soft je osnovana od 2002. godine. Ima kancelarije u Novom Sadu i Beogradu, a na tržištu Srbije i regiona prepoznatljiva je pre svega po svojim programskim rešenjima za ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Za njih, ovo je bio četvrti nastup na CeBIT-u. Izuzetno uspešan, ako je suditi po ispoljenom zanimanju za njihove proizvode. Jer, kako sami konstatuju, ove godine su posetioci pokazali veliko interesovanje za Android aplikacije za ugostiteljstvo 2D Softa. Reč je o aplikacijama: Garson Fly za mobilno poručivanje, čije funkcije i operacije odgovaraju standardnim POS aplikacijama, Garson Live koja omogućava menadžerima trenutan uvid u sve važne aspekte dnevnog poslovanja (uvid u dnevni promet po raznim kriterijumima, pregled svih aktivnih porudžbina i važnih događaja, i Garson Analytics, uz pomoć koje vlasnici restorana imaju mogućnost uvida u dešavanja u objektu preko svojih Android uređaja, pri čemu je moguć pregled trenutnog stanja, ali i različiti pregledi kroz arhivu dešavanja U kratkoj izjavi za “Internet ogledalo” Darko Aćimović, generalni direktor kompanije, nije krio zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija posetilaca sajma na njihovu ponudu.

Poslovna podrška farmerima

Kompanija DataLab je na CeBIT 2013 došla sa prevashodnim ciljem da prezentuje Pantheon Farm Accounting, softversko rešenje za upravljanje farmom, odnosno za „praćenje farme iz poslovne perspektive”. Naime, podaci koji su uneti u Pantheon FA automatski se prenose u robno-materijalno knjigovodstvo, a odatle u finansije. Pant-heon FA je, kako objašnjavaju, „deo porodice poslovne programske opreme Pantheon”, koji u potpunosti pokriva sve aspekte poslovanja. Tako, računovodstvu velike farme od-govara verzija programa Pantheon SE, a onim malim sa nezavisnim računovođom na-menjen je Pantheon ME (posebno pogodan za računovodstvene servise). U DataLabu kažu da su prilikom razvijanja softvera Pantheon FA pred njega postavili neke nove zahteve: da mora da radi na mobilnom telefonu, da bi uvek bio pri ruci, te da radi u područjima bez signala. Mi smo DataLab obišli trećeg dana sajma, kada su već mogli da srede prve utiske i po-dele ih sa nama. Na maštovito sređenom štandu u hali 4, čiji dekor je samo na prvi po-gled odudarao od okruženja, i baš zbog toga privlačio pažnju, a već na drugi nedvosmi-sleno ukazivao kojoj delatnosti je proizvod namenjen, dočekali su nas Klavdija Kopač Zagožen, produktni vođa za Pantheon Farm Accounting, i Gašper Petelin, Assistent Product Manager. „Prednost“ da nam da izjavu dobila je – dama.

Jednostavnost, profitabilnost i konzistentnost za partnere

HP predstavlja nove poslovne modele koji će partnerima omogućiti da ostvare uspeh kroz nove partnerske programe, predvidive nagrade za ostvarene rezultate, i primenom inovativnih alata radi konzistentnog angažovanja partnera.

Poslovni program po meri preduzeća

Na našem tržištu postoji mnogo različitih ERP rešenja, pa izbor jednog od njih predstavlja pravi izazov za kompaniju koja odluči da implementira ovakav poslovni sistem. Kroz razgovor sa Miodragom Ranisavljevićem, direktorom srpskog ogranka DataLaba, najprisutnije kompanija u segmentu poslovnih rešenja, pokušali smo da razrešimo neke od najčešćih dilema.

LoadRunner in the Cloud

Ebanking, eshop, euprava… Svakodnevno sve više usluga dobija svoju elektronsku verziju, omogućavajući korisnicima brže i komotnije obavljanje poslova koji bi inače zahtevali mukotrpno stajanje u redovima, popunjavanje formulara i gubljenje dragocenog vremena. S obzirom da je ovaj način poslovanja daleko profitabilniji, sa manjim ulaznim troškovima i bržim obrtom sredstava, kompanije rado ulažu u razvoj i promociju ovakvog vida usluga, pružajući ih kao dodatnu vrednost postojećim korisnicima i sredstvo za privlačenje novih.

Na udaru ugledni

Kompanija Kaspersky Lab je identifikovala “MiniDuke”, novi zlonamerni program dizajniran za špijunažu višestrukih vladinih entiteta i institucija širom sveta.

Lenovo Android tableti – saobrazni potrebama i budžetu

Nova serija nudi novu funkcionalnost i raznoliku konfiguraciju, koja je skrojena za različite korisničke segmente.

Jednostavan, pouzdan i – lep

Vatreno krštenje u Srbiji konferencijski telefon MAX Attach imao je 2012. u hotelu “Holiday Inn” u Beogradu. Konferencijska sala bila je puna, sedelo se i do zidova. Za potrebe telekonferencije korišćena je analogna telefonska linija i ClearOne MAX konferencijski sistem sa dva telefonska aparata. Na kraju gosti iz Grčke bili su zadovoljni uspehom telekonferencije i uslugom koja im je pružena u Beogradu. Dejan Dimitrijević, IT Supervizor hotela “Holiday Inn Beograd”, opisao je konferencijski sistem ClearOne MAX na sledeći način: “Jednostavno se koristi. Estetski izgleda odlično i pouzdano. Čuje se dobro i jasno. Čuje se glasno i u poslednjem redu.”

Mobilne aplikacije – Za odmor i putovanja

Pametni telefoni su poslednjih par godina doneli velike promene širom sveta i otvorili prostor za brojne inovacije

Share.

Leave A Reply