Broj 141

0

Uvodnik IO 141

Osvrnemo li se na ono o čemu smo pisali prethodnih godina u “Internet ogledalu”, videćemo da je ispisano više stotina stranica o megatrendovima koje smo na vreme prepoznali, dali im veliki značaj i obezbedili zaslužujući prostor u časopisu. Sada o tome, sa manje ili više razumevanja, govore i ostali mediji, a mi smo srećni što smo mogli na vreme da otvorimo vrata novim idejama koje će svojim značajem početi da menjaju način na koji smo do sada poslovali, informisali se i zabavljali.

Izabrani projekti nа kоnkursu RNIDS-а zа 4PI 2012.

Rеgistаr nаciоnаlnоg intеrnеt dоmеnа Srbiје (RNIDS) dоdеliо је 21. dеcеmbrа pо trеći put bеspоvrаtnа srеdstvа u оkviru Prоgrаmа pоdrškе prојеktimа pоpulаrizаciје Intеrnеtа zа 2012. gоdinu (skrаćеnо: 4PI 2012). Оvе gоdinе pоmоć RNIDS-а dоbilо је оsаm intеrnеt prојеkаtа, kојi ćе biti rеаlizоvаni nа јеdnоm оd dvа nаciоnаlnа intеrnеt dоmеnа (.срб ili .rs). Dоbitnicimа su dоdеlјеnа srеdstvа u ukupnоm iznоsu оd 4.000.000 dinаrа, а rоk zа zаvršеtаk prојеkаtа је 31. јul 2013.

[dalje]

Allied Telesis: 10 godina u Srbiji

Poznata japanska kompanija Allied Telesis nedavno je konferencijom za novinare i partnerskim skupom u novobeogradskom hotelu “Tulip In” obeležila deset godina poslovanja u Srbiji i dvadeset pet godina od osnivanja. Svakako dobra prilika za razgovor sa Jovanom Bakočevićem, kantri menadžerom za region Balkana, čovekom koji od samog otvaranja Allied Telesisovog ofisa u Beogradu vodi računa da proizvodi ove kompanije nađu pravi put i zasluženo mesto u IT odeljenjima mnogih kompanija, vladinih i ostalih državnih institucija kako Srbije tako i celog regiona.

[dalje]

Uređaji koji menjaju budućnost računarstva

Poslednjih dana decembra kompanija Lenovo je predstavila i u Srbiji svoju novu liniju konvertibilnih uređaja dizajniranih za operativni sistem Windows 8/RT.

[dalje]

HP ProLiant SL4500: Nova definicija performansi i ekonomičnosti

HP ProLiant SL4500, u Srbiji predstavljen sredinom novembra 2012. godine, prvi je server napravljen da korisnicima omogući rad s velikim količinama podataka. Novo rešenje pruža nove poslovne šanse i prema tvrdnji proizvođača donosi uštedu do milion dolara tokom perioda od tri godine.

[dalje]

Contextual Big Data: Kontekst je ključ

Iako Big Data analitika obećava da će obezbediti konkurentsku prednost, bolje razumevanje klijenta i rast prihoda, kompanije se i dalje bore da shvate benefite zbog značajnih problema sa pristupom…

[dalje]

“Efekat Sinergije”

Andreas Hartl je u kompaniji Microsoft Chief Operating Officer (COO) za centralnu Evropu i Baltičke zemlje. Dakle, odgovoran za 24 zemlje od krajnjeg zapada, preko Jadranskog mora, pa sve do Dalekog istoka i Mongolije – 8 vremenskih zona, 24 jezika. U Beogradu je boravio povodom Microsoft Sinergije, sa ciljem da se uključi u predstavljanje najnovijih Microsoftovih proizvoda Windows 8 i Office 13. U veoma zanimljivom razgovoru branio je Microsoftovu viziju i obrazlagao njegovu strategiju evanđelističkim žarom, kao da mu je to posao. A nije. Zadužen je za koordinaciju funkcionisanja poslovnih procesa u kompaniji za koju radi na jednom zaista velikom prostoru. Njegova uverenost u ispravnost poteza koje njegova kompanija vuče bila je nabijena pozitivnom energijom koja nije mogla a da ne dotakne i nas koji smo sa njim razgovarali.

[dalje]

“Zelenije” sa ERP-om baziranim na SaaS-u

Tokom poslednjih nekoliko godina kompanije u svim granama industrije u opis svojih misija redovno dodaju “održivost životne sredine”. Proizvodnja nije izuzetak. Inicijalno, fokus je bio na “ozelenjavanju” njihovih objekata i materijala koje su koristili, ali pametni proizvođači sada u ovom kontekstu razmatraju i ključne procese.

[dalje]

Napadi i na poslovni sektor

Početkom decembra 2012. godine, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab predstavili su u kratkim crtama ključne sigurnosne trendove u toj godini i glavne pretnje u 2013, pri čemu najznačajnija predviđanja za sledeću godinu obuhvataju povećanje broja ciljanih napada, sajber špijunažu i sajber napade na države, hakerisanje, razvoj kontroverznih “legalnih” alata za nadgledanje i porast napada ciljanih na usluge zasnovane na cloud sistemima.

[dalje]

Za bezbednu kupovinu

Nije nikakva tajna da većina sajber kriminalaca ne želi slavu na Internetu. Oni žele vaš novac , upozorava KasperskyLabs i pomoć nudi u vidu premium proizvoda Internet Security u koji je ugrađena napredna tehnologija Safe Money

image

 Šta obećava 2013.

Kraj godine je obično vreme kada sumiramo dostignuća, ali je takođe i trenutak kada pogled bacamo ka budućnosti. Kada je u pitanju tehnologija, svaka nova godina donosi brojne inovacije u okviru industrije. Red je došao na novu 2013. da pokaže koji će trendovi biti najaktuelniji, ali i koje kompanije će najbrže reagovati na promene zahteva potrošača i na taj način se izboriti za svoje mesto u neizvesnoj tržišnoj utakmici.
Share.

Leave A Reply

Verified by MonsterInsights