Blockchain tehnologija kao pokretač poslovanja

0

O blockchain tehnologiji se najčešće priča kao o revolucionarnoj. Neki smatraju da će upravo ona promeniti svet. O tome koliki značaj joj se pridaje svedoči i činjenica da je ona  jedna od dve nove tematske zone na narednom CeBIT-u. No, osim što omogućava nove poslovne modele i povećanje efikasnosti za ekonomiju blockchain tehnologija takođe donosi i rizike. Upravo o tome piše Filipe Pereira Martins  u tekstu objavljenom u Com magazinu, koji je preuzeo i  CeBIT News, a zbog njegove sadržajnosti prenosimo i mi.

Blockchain tehnologija se prvi put pojavila na naslovnim stranama kao osnova za kriptografiju bitkoina. U suštini, ona nije ništa više od veb-baziranog, decentralizovanog, javnog računovodstvenog sistema.

Prvobitno, ideja zajedničke, kriptografski obezbeđene obrade transakcija je posmatrana sa nepoverenjem ili čak podsmehom. Od tada, međutim, mnoge startup kompanije u sektorima finansijske tehnologije i tehnologije osiguranja su pružile dokaze koristi od tehnologije u podršci njihovih inovativnih poslovnih modela.

Glavni potencijal ove tehnologije se vidi u njenoj sposobnosti da uništi neefikasnost u obradi transakcija. Startap scena govori o robobenkingu,P2P finansiranju, P2P osiguranju, P2P kreditiranju i drugim sličnim poslovnim modelima za transakcije bez brokera. Čak i etablirane finansijske institucije se nadaju da će postići ogromne uštede eliminisanjem revizora, klirinških instituta i drugih posrednika…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.