Uvodnik IO 177

0

Zoran Kovačević

Konferencija Infosec 2016 kompanije TeleGroup, koja je održana 24. novembra u Tesliću (RS), izazvala je ogromno interesovanje ljudi zaduženih za IT Security u svojim komapanijama i organizacijama. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa najvećim izazovima kada je reč o IT bezbednosti, ali i rešenjima koja nude vodeće svetske kompanije kao što su Cisco, Trend Micro, Gigamon, Entrast Datacard, CybrArk i CheckPoint.  U centru pažnje konferencije bilo je stanje informacione bezbednosti u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na nove evropske regulative u ovoj oblasti. U ovom izdanju “Internet ogledala” možete da  pročitate izveštaj sa ovog važnog događaja.

Nekoliko desetina novinara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije okupilo se 21. novembra u Ljubljani na konferenciji za medije koju su organizovali slovenačko predstavništvo Deutsche Messe AG i Slovenačko-nemačka privredna komora da bi na njoj najavili  CeBIT 2017 i predstavili tehnologije koje će biti zastupljene na ovom vodećem međunarodnom IT događaju u oblasti B2B. CeBIT 2017, koji će biti održan od 20. do 24. marta iduće godine, ponudiće pregled svih ključnih tema iz oblasti digitalne transformacije. Tako će se u fokusu naći veštačka inteligencija, virtuelna realnost, internet stvari i iznad svega važna sajber sigurnost.

O blockchain tehnologiji se najčešće priča kao o revolucionarnoj. Neki smatraju da će upravo ona promeniti svet. O tome koliki značaj joj se pridaje svedoči i činjenica da je ona  jedna od dve nove tematske zone na narednom CeBIT-u. No, osim što omogućava nove poslovne modele i povećanje efikasnosti za ekonomiju, blockchain tehnologija takođe donosi i rizike. Upravo o tome piše Filipe Pereira Martins u tekstu objavljenom u “Com” magazinu, koji je preuzeo i  “CeBIT News”, a zbog njegove sadržajnosti prenosimo i mi.

Korišćenje open source komponenti tokom razvijanja softvera je veoma često odgovorno za rizike sistema u okviru digitalne infrastrukture, zaključak je godišnjeg izveštaja o Stanju softverske bezbednosti (State of Software Security – SoSS) koji je Veracode objavio sedmi put. Izveštaj je baziran na podacima pregledanim u toku poslednjih 18 meseci u sklopu više od 300.000 automatozovanih zadataka. U celini, on savetuje povećani fokus na digitalne rizike na aplikacionom nivou i integraciju bezbednosnih aspekata u  DevOps procesima (DevSecOps). Kada su pravilno implementirani, ovi koraci mogu da smanje rizik bez usporavanja razvoja softvera. Pogledajte u ovom izdanju časopisa, zaista je interesantno.

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.