Bezbednost: Odgovor na pretnje

0

Svaki direktor kompanije bi morao da zna šta su to pretnje po pitanju IT bezbednosti kompanije kojom upravlja i na koji način može da reši te veoma važne probleme. Kako je bezbednost uvek aktuelna tema, neophodno joj je posvetiti zasluženo vreme i pažnju.

Najvažnija uloga dobrog bezbednosnog rešenja u kompaniji je sprečavanje neovlašćenih infiltracija u korporativnu mrežu i zaštita poverljivih podataka.

Iskustvo pokazuje da je za održavanje visokog nivoa informatičke bezbednosti potrebno gledati širu sliku od uobičajenog pristupa antivirusne zaštite. Činjenica je da su pretnje nekada bile vrlo uočljive, uglavnom su služile za dokazivanje pisaca malicioznog softvera ili na neki način demonstraciju sile. Setimo se samo Bart Simpson virusa – kada vam se u toku rada kod ivice ekrana pojavi majušni Bart koji vam odnosi sa radne površine jednu po jednu ikonicu. Tada ste prilično lako mogli doći do zaključka da se nešto čudno dešava sa vašim računarom. Danas su pretnje vrlo tihe i skrivene od krajnjeg korisnika. Za napade i zloupotrebe se uglavnom koristi kombinacija različitih alata, od kojih svaki ima svoju specifičnu svrhu. Krajnji cilj napada je samo jedan – pravljenje para, bilo kroz neki vid ucene, na primer ransomware – maliciozni softver koji kriptuje recimo vaš MyDocuments folder sa svim informacijama i traži od vas da platite par dolara da biste dobili ključ za pristup, što se naravno nikada ne desi. Česti su slučajevi i prodaje poverljivih informacija, bilo da su to industrijske i poslovne tajne ili lični podaci. U velikom broju slučajeva ljudi i dan danas misle da se to baš njima neće desiti. Međutim, kada se to ipak desi, u poslovnom okruženju može dovesti u najmanju ruku do zastoja u radu. Neophodna je dalja dezinfekcija računara, otežan je mrežni saobraćaj sa poslovnom aplikacijom itd. A u današnje vreme, svaki zastoj u radu kompanije znači direktan finansijski gubitak…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply