B2B trendovi i predviđanja za 2016. godinu

0

Kompanija Toshiba smatra da će pitanja bezbednosti, ekspanzija korporativnih aplikacija i nosivi uređaji i virtuelna realnost (VR), na ovaj ili onaj način, obeležiti godinu koja je pred nama.

Bezbednost (po)ostaje suštinski važan aspekt u sklopu sprovođenja efikasne i uspešne IT strategije. Zaposleni u kompanijama danas poseduju sve pametnije mobilne uređaje sa kojima uz pomoć različitih aplikacija, očekuju da efikasno mogu da rade u pokretu. Ovakav način rada i komuniciranja već je uveliko rasprostranjen u privatnim scenarijima. A s obzirom na porast mobilnosti i korišćenja mobilnih aplikacija za očekivati je da se sve češće susrećemo sa inteligentnijom bezbednošću „ugrađenom“ u korporativne aplikacije.

U ovom trenutku, mobilnim aplikacijama često nedostaje sofisticiranosti koju šira „hosting platforma“ može da ponudi, jer imajući u vidu sve veću profesionalnost i lukavost hakera lozinke više nisu dovoljna zaštita. Programeri bi zato trebalo da su svesniji aspekata bezbednosti prilikom kreiranja pametnijih aplikacija koje same mogu da detektuju i adekvatno reaguju na potencijalne pretnje. Mnoge aplikacije za mobilno bankarstvo, na primer, mogu već danas da otkriju da li je uređaj modifikovan da bi radio sa softverom koji proizvođač prethodno nije odobrio. Ove aplikacije otkrivaće ubrzo i potencijalne ranjivosti ukoliko podaci o osobi budu izloženi riziku, i neće se pokrenuti. Uskoro će takve aplikacije biti sposobne i za viši nivo, kao što je otkrivanje da li je neko drugi dodirnuo mobilni uređaj, ili identifikovanje daha i momentalno (automatski) pokretanje sigurnosne zaštite. Reakcija aplikacije mogla bi da bude i upozoravanje banke i vlasnika bankovnog računa ili jednostavno samo zatvaranje aplikacije radi neposredne predostrožnosti…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.