4G – preteče i sledbenici

0

I u Srbiji je zvanično počelo pružanje usluge mobilne telefonije putem 4G tehnologije, što korisnicima donesi značajne prednosti od kojih se glavna ogleda pre svega u značajnom povećanju brzine protoka podataka prilikom korišćenja usluga interneta putem mobilnih uređaja. Trenutno su 4G signalom pokriveni delovi najvećih gradova, ali u izgledu je proširenje dostupnosti 4G signala kako u drugim delovima ovih gradova tako i u ostalim većim gradovima širom Srbije. Pravi trenutak za mali osvrt na “generacijsku” podelu mobilnih telekomunikacionih tehnologija i nomenklaturu generacija koja se, generalno, odnosi na promenu u osnovnoj prirodi servisa.
4G, skraćeno od četvrte generacije, je četvrta generacija mobilnih telekomunikacionih tehnologija, koja nasleđuje 3G i prethodi 5G. 4G sistem, pored uobičajenog glasa i drugih servisa 3G, pruža mobilni širokopojasni pristup Internetu, na primer laptopovima sa bežičnim modemima, pametnim telefonima i drugim mobilim uređajima. Potencijalne i postojeće aplikacije uključuju poboljšan mobilni web pristup, IP telefoniju, gejming servise, highdefinition moblnu TV, video conferencing, 3D televiziju i cloud computing – jednostavno i sažeto objašnjava 4G Robert Morlan, telekomunikacioni i tehnološki analitičar od autoriteta, konsultant i tehnološki komunikator.

Počinjući priču o, kako on kaže “istini o 4G-u”, Morlan pominje dva komercijalno raspoređena 4G konkurentska sistema: Mobile WiMAX standard (prvi put upotrebljen u Južnoj Koreji 2007.) i Long Term Evolution (LTE) standard (u Oslu u Norveškoj i u Štokholmu u Švedskoj od 2009), podsećajući, međutim, na rasprave o tome da li bi ove prve verzije trebalo smatrati za 4G ili ne.

U SAD-u, Sprint (prvobitno Clearwire) implementira Mobile WiMAX mreže od 2008, dok je 2010. MetroPCS postao prvi operator koji nudi LTE servis. USB bežični modemi su bili među prvim uređajima koji su mogli da pristupe tim mrežama, uz WiMAX pametne telefone koji postaju dostupni tokom 2010, i LTE pametne telefone koji stižu 2011. Korisnik treba da ima na umu da 3G i 4G oprema napravljena za druge kontinente nije uvek kontabilna zbog različitih frekventnih opsega, pa je, recimo, Mobile WiMAX početkom 2012. bio nedostupan za evropsko tržište…
Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.