Prioriteti CEO-a se preusmeravaju na prihvatanje digitalnog poslovanja

0

Rast, korporativne strategije, IT i pitanja radne snage nastavljaju da budu top prioriteti CEO-a u 2018 godini

Prema rezultatima nedavnog anketiranja CEO-a i viših rukovodilaca, koje je sproveo Garner, na vrhu liste poslovnih prioriteta CEO-a u 2018. i 2019. godini je – rast. Međutim, pošto jednostavan,  implementacijski rast postaje teže ostvariv, CEO-i se koncentrišu na menjanje i unapređivanje strukture svojih kompanija, uključujući dublje razumevanje digitalnog poslovanja.

“Iako rast ostaje najveći prioritet CEO-a, došlo je do značajnog pada njegovog pominjanja ove godine – od 58% u 2017. do samo 40% u 2018. To ne znači da su CEO-i manje fokusirani na rast, već pokazuje da oni pomeraju perspektivu na to kako ga postići”, objasnio je Mark Raskino,  potpredsednik i partner u Gartneru. “Kategorija  ‘korporativnog’, koja uključuje akcije kao što su nova strategija, korporativna partnerstva i spajanja i akvizicije, značajno se uzdigla i postala drugi najveći prioritet.”

Gartnerovo anketiranje CEO-a i viših poslovnih rukovodilaca u prvom kvartalu 2017. ispitivalo je njihove poslovne probleme, kao i neke oblasti uticaja tehnološke agende. Ukupno je kvalifikovano i ispitano 460 poslovnih lidera u organizacijama sa više od 50 miliona dolara godišnjeg prihoda.

Istraživanje je pokazalo da IT ostaje visok prioritet dolazeći na treću poziciju, a CEO-i posebno pominju digitalnu transformaciju (slika 1). Radna snaga je rapidno porasla ove godine i postala četvrti najveći prioritet, što je skok sa sedmog mesta u  2017. Broj CEO-a koji pominju radnu snagu među svoja tri top prioriteta povećao se sa 16% na 28%. Kada su pitani o najznačajnijim unutrašnjim ograničenjima za rast, problemi sa zaposlenima i talentima bili su na vrhu. CEO-i su rekli da je nedostatak talenata i sposobne radne snage najveći inhibitor napretka digitalnog poslovanja.

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.