Zdravi odnosi sveta komunikacija

0

29/05/2009 –

Janoš Žemberi, CEO, Sat-Trakt

Sat-Trakt je prisutan na tržištu telekomunikacija od nastanka informacionog društva. Početkom devedesetih godina smo u našem svakodnevnom životu primetili i identifikovali njegove prve sigurne znake, koji su nagoveštavali da će nam se život uskoro i neizbežno promeniti. Od samog početka posmatrali smo novostvorenu potrebu za korišćenjem modernih tehnologija i bili fascinirani mogućnostima koje su te tehnologije obezbedile. Novi izazovi sa kojima su se korisnici susreli zahtevali su savremena rešenja, a njihova implementacija postala je naš glavni zadatak.

 

Distributer i zastupnik

U devedesetim godinama osnovna delatnost firme je obuhvatala distribuciju satelitskih i zemaljskih antenskih sistema i prateće opreme. Sat-Trakt je bio generalni zastupnik kompanija kao što su Pace, Strong i Echostar. U 2000. godini postali smo ekskluzivni distributeri usluga Europe Onlinea, koji je nudio download brzinom satelitskog interneta pomoću klasičnog dialup uplinka. Kroz prodajnu mrežu širom regije među prvima smo doneli mogućnost korišćenja interneta brzinama širokopojasnog pristupa.

Početak novog veka doneo je znatne promene. Težnja ka kvalitetu, brzini i jednostavnom korišćenju su, sve kompleksnijim zahtevima, pomerili težište sa satelitskih sistema na integraciju raznih multimedijalnih aplikacija i prenosa podataka. Za isporuku takvih servisa krajnjim korisnicima kao idealne platforme ponudili su se kablovski distributivni sistemi. Taj segment telekomunikacija prošao je kroz brz razvoj, a mi smo se trudili da naše ime u ovom sektoru postane sinonim za sigurnog partnera u isporuci potrebne opreme, i da ljudima približimo prednosti ove tehnologije. Sa jedne strane pokrili smo prazan prostor na tržištu i postali vodeći distributeri aktivne i pasivne opreme za KDS i generalni zastupnici američke kompanije Motorola za KDS opremu (pojačivače, optičke platforme i nodove, kablovske modeme i rutere – CMTS), a zastupamo i druge kompanije u telekomunikacijama kao što su Teleste, TKF, Alpha, Teletronik, te nudimo opremu i korisničke uređaje za IP televiziju, VOD sisteme, pristupnu opremu i linkove velikih kapaciteta za bežični prenos podataka, dok smo sa druge strane formirali sektor za pružanje usluga putem kablovsko-distributivnih sistema. Godine dvehiljadite u Bačkoj Topoli smo počeli izgradnju KDS-a koji je tada bio najmoderniji HFC (optičko-koaksijalni) sistem u Srbiji, u frekventnom opsegu do 860 MHz sa povratnim smerom i optičkim čvorovima na svakih 500 domaćinstava. Do sada smo veoma uspešno izgradili sisteme u opštinama Bačka Topola, Kanjiža, Srbobran, Bački Petrovac, Temerin, Bečej, Novi Kneževac, Žabalj i Titel.

Tražeći svoju ulogu…

Druge firme su takođe aktivno učestvovale u zadovoljavanju korisničkih potreba, što je dovelo do ekspanzije tržišta multimedijalnih i informacionih tehnologija. Pojavljuju se novi proizvodi i usluge, iza kojih stoji mnoštvo kompanija. Velike hardverske i softverske kuće preživljavaju dinamičan razvoj, nove kompanije puštaju korene, dok postojeće povećavaju broj zaposlenih. Tako se stvorila jedna nova i jaka poslovna sfera, puna ideja i snage. Kompanije teže da nađu svoje mesto u ovoj zajednici; iza svake uspešne priče stoji više uspešnih dobavljača. Firme jedna drugu podržavaju, sa zajedničkim ciljem da krajnji korisnik ima što potpuniji konačni doživljaj. Tražeći svoju ulogu, i mi se trudimo da svojim iskustvom potpomažemo napredak drugih kompanija. Servis provajderima nudimo kompletna rešenja za kablovske internet sisteme, sistem integraciju, softversko rešenje za menadžment interneta i VoIP-a na KDS-u. Za kompanije nudimo IT podršku sa prilagođenim rešenjima u organizaciji njihovih mreža, povezivanje udaljenih lokacija, održavanje i nadgledanje mreže.
Da bismo savremenim potrebama izašli u susret nije dovoljno samo isporučiti dobra softverska rešenja; mora se obratiti pažnja i na “fizički nivo” – usavršiti postojeću infrastrukturu i izgraditi nove transportne mreže velikih brzina i pouzdanosti, budući da je trenutna potražnja veća od postojećih kapaciteta. Veći operateri su uočili tu činjenicu i puno ulažu u povezivanje svojih strateško značajnih lokacija. Sat-Trakt je bio prvi kabeloperater u Srbiji koji je koristio optička vlakna u KDS-u. Nakon ovog početnog iskustva, sada već uveliko povezujemo naše sisteme optičkim kablovima (u pristupnoj mreži imamo položeno približno 200 km, u transportnoj mreži oko 150 km optičkog kabla). U perspektivi nam je izgradnja optičke magistrale kojom bismo dostigli oko 500 km položene optike. Ovaj sistem, pored povezivanja naših pristupnih mreža, bio bi prigodan i za eventualne potrebe drugih privrednih subjekata, zbog dobrog geografskog položaja, velikog broja naselja i značaja regije kroz koju bi prolazio.

IPTV protiv DVB-C

Razvijen fizički nivo, kako u transportnoj tako i u pristupnoj mreži, obezbeđuje unapređenje usluga i korišćenje svih mogućnosti najnovijih tehnologija. Skorija budućnost će nam doneti usluge telefonije preko IP mreže i digitalizaciju televizije, gde imamo dva glavna pravca: DVB-C (putem KDS) i IPTV (putem ADSL, FTTH itd.). Po trenutnom stanju tržišta, DVB-C osvaja veći deo. Očekujem nagli rast IPTV servisa u sledećih par godina i žestoku “borbu” za korisnike sa DVB-C tehnologijom. Trenutne mogućnosti IP televizije su fascinantnije od DVB-C, dok je kvalitet stabilniji na DVB-C sistemima. Razlog je najverovatnije u nedostacima fizičkog nivoa kod IPTV i u dečjim bolestima te do nedavno nepostojeće tehnologije. Smatram da će DVB-C proći kroz još jedno “oživljavanje”, koje će biti inspirisano mogućnostima IPTV-a, nakon čega će oba pružati skoro iste mogućnosti. Tako će izvesno vreme opstati jedan pored drugog, do trenutka kada će nas neprestana potreba za sve većim kapacitetima i stabilnošću naterati da izgradimo FTTH sisteme. Aktuelni trend u pristupnoj mreži da dolazimo sve bliže korisnicima optičkim kablom verovatno će se nastaviti sve dok ne budemo toliko blizu da treba samo zameniti zadnji stepen mreže na optičke kablove, kao i pristupnu opremu HFC platforme na FTTH.
FTTH sistemi bi doneli infrastrukturu koja bi zadovoljila sve potrebe za kapacitetom sledećih par decenija, i gde bi korisnici mogli da biraju iz bogate ponude interaktivnih usluga. Do tada nam ostaje da učinimo sve kako bismo bili u mogućnosti da našim kupcima i korisnicima ponudimo potpuna rešenja sa kompletnom paletom proizvoda i usluga.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply