Zbog razvoja tehnologije naši su podaci ranjiviji nego ikad – kako se zaštititi?

0

Kako se možemo nositi s rapidnim razvojem tehnologije i što nas očekuje u idućih 10 godina? Odgovore ima futurolog Nikolas Badminton, koji dolazi na poslovnu konferenciju Future Tense.

Obnovljiva energija, generativna veštačka inteligencija i automatizacija, genetski inženjering, društveni mediji i igre, kriptografija, ćelijski/genetski inženjering, nanotehnologija i kvantno računanje – čini se da će 2023. biti ključna godina za brojne inovativne tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu i poslu. Ovo će biti tema predavanja kanadskog futurologa Nikolasa Badmintora na poslovnoj konferenciji Future Tense 2023 koja će se održati 10. i 11. maja u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu u organizaciji agencije Komunikacijski laboratorij.

“Sa neverovatnim rastom računarske snage, organizacije i pojedinci koji barataju operativnim i biometrijskim podacima, ranjiviji su nego ikad. Moramo da stvorimo otpornost i očekujemo najgore kako bismo osigurali naše osnovne sisteme i zaštitili svoju privatnost na mreži i izvan nje”, rekao je Nikolas Badminton, koji će na Future Tenseu govoriti o budućnosti tehnologije. Naziv njegovog predavanja je “Facing Our Futures”, a upravo tako naslovljena je i njegova poslednja knjiga u kojoj nudi svoja dugogodišnja iskustva rada sa nekim od najvećih kompanija na svetu i objašnjava zašto ne veruje u distopijsku budućnost.

Nikolas Badminton je glavni futurolog i vođa think tanka Futurist, član Kraljevskog društva za podsticanje umetnosti, proizvodnje i trgovine (RSA) i radio je sa više od 300 svetskih kompanija, svetskih vlada i medijskih organizacija, među kojima su NASA, Google, Microsoft, Ujedinjeni narodi, BBC, Vice, Atlantic i dr.

„Najveća tehnološka otkrića nisu nastala linearnim načinom razmišljanja. Potrebna je hrabrost da se razmišlja drugačije, da se vidi dalje i deluje u skladu sa svojom vizijom. Zamislite šta bismo sve propustili da je Ford slušao svoj savremenike koji su želeli samo bržeg konja, da se Tesla zadovoljio samo poboljšanjima postojećeg, a ne stvaranjem dotad nepojmljivog, da su Jobsa obeshrabrili skeptičari ‘džepne muzike’ koji su odbacivali i mogućnost uspeha touchscreen smartphonea, ili da se Rimac mirio sa stavom da nije moguće u Hrvatskoj napraviti najbrži električni automobil na svetu“, rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije (CTIO) Hrvatskog telekoma, koji će učestvovati na panelu sa temom Future of Technology.

“Vreme je da iskoristimo tehnologiju za vlastiti razvoj i rast. Pametan odabir tehnologije u pravom trenutku pomaže nam da na sve zahtevnijem tržištu dođemo do novih perspektiva i kvalitetnije poslovne strategije. Uz razumevanje trendova i prilagođavanje tehnologije svojim potrebama, postajemo otporniji na promene u budućnosti i dajemo sebi priliku za rast”, smatra Dejan Rogan, Head of Business Solutions u HSM-u.

Konferencija Future Tense održava se 10. i 11. maja 2023. u Muzeju savremene umetnosti, a osim Nikolasa Badmintona, u Zagreb dolazi još šest cenjenih futurologa širom sveta. Gerd Leonhard će govoriti o održivoj budućnosti, Erica Orange o budućnosti obrazovanja i rada, a Anders Indset o tome kako će izgledati leadership budućnosti. Sa kopenhaškog Instituta za studije budućnosti dolaze dva futurologa; Sofie Hvitved, koja će nam približiti kako izgleda budućnost metaversea, veštačke inteligencije i medija i Joe-Max Wakim, stručnjak za trendove u zdravlju i medicini. Alfons Karabuda govoriće o budućnosti industrije zabave i kulture.

Osim predavanja, na Future Tenseu 2023. očekuju vas panel diskusije sa vodećim ljudima lokalne i regionalne poslovne i akademske zajednice, neprofitnog sektora i javne administracije. Donosioci odluka na svim nivoima okupiće se u MSU i raspravljati o mogućnostima koje nose nove tehnologije i korišćenju inovacija u svakodnevnom poslovanju.

Više na www.futuretense.eu.  

Share.

Leave A Reply