Yettel i CETIN demonstrirali potencijale 5G mreže na Telforu

0

Yettel je na jubilarnom, 30. telekomunikacionom forumu Telfor,  u saradnji sa kompanijom CETIN, demonstrirao potencijale nove 5G tehnologije.

Prema rečima Saše Lekovića, izvršnog direktora tehnike u Yettelu, digitalna transformacija zahteva primenu novih tehnologija i u tome će 5G u budućnosti imati ključnu ulogu. „Upotreba Interneta, kao i prosečna količina podataka po korisniku rastu, dok predviđanja kažu da će u narednih deset godina 70% nove vrednosti u ekonomiji doći iz poslovnih modela zasnovanih na digitalnim platformama. To znači da u budućnosti, postojeća mobilna mreža neće moći da zadovolji potrebe i da će biti neophodna nova tehnologija“, istakao je Leković i dodao: „Očekuje se da će 5G imati najveću ulogu u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji“.

Peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

„Mreža pete generacije nudi veće brzine, manja kašnjenja i veći kapacitet u odnosu na 4G. To je kao auto-put sa osam traka u odnosu na lokalni put. Deset puta veća brzina u kombinaciji sa mnogostruko većim kapacitetom omogućava razvoj raznovrsnih pametnih rešenja za bolji kvalitet života i poslovanja, zasnovanih na istovremenoj komunikaciji stotine uređaja i aplikacija“, naveo je Pjer Vučković, direktor za strategiju, planiranje i razvoj mreže u CETIN-u, koji će graditi mrežnu infrastrukturu pete generacije.

Tokom događaja prikazano je rešenje upravljanja automobilima na daljinu, iz Naučno-tehnološkog parka u Čačku. „Danas smo imali prilike da uživo vidimo potencijale nove tehnologije kroz upravljanje sa razdaljine od 150 kilometara, a samim tim i brzinu 5G mreže u realnom vremenu. Kroz ovo kreativno rešenje, želeli smo da javnosti objasnimo praktičnu primenu znanja u oblasti digitalizacije i 5G okruženja“, istakao je prof. Vladimir Mladenović sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Dodatno, prikazan je i rad drona za nadgledanje srpsko-izraelskog startapa Easy Aerial, sa razvojnim timom iz Srbije, za čije je rešenje 5G tehnologija sa odsustvom kašnjenja, velikim protokom i mogućnosti procesiranja podataka na baznoj stanici izuzetno važna. Cilj ovakvog nadgledanja je da se omogući napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i inspekcije i da zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i vazduhoplovstvo i autonomnim industrijskim rešenjima koji delatnost obavljaju bez prisustva čoveka (no-human-in-the-loop). Easy Aerial dronovi nadgledali su čak i utakmicu Super Bowl-a, a koristili su ih policija, vatrogasne službe i vazduhoplovstvo u SAD-u, kao i četiri najveće železnice i CNH, proizvođač autonomnih poljoprivrednih mašina u ovoj zemlji.  

Na događaju su demonstrirane i Huawei AR naočare koje koriste prednosti 5G mreže. AR naočare omogućavaju davanje instrukcija iz kancelarije tehničaru koji se nalazi na terenu, u realnom vremenu. Pomoću ove tehnologije, tehničar u kancelariji na računaru vidi isto što i tehničar na terenu.

Share.

Leave A Reply